Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ett fall av afrikansk svinpest har bekräftats i ett dött vildsvin i nordöstra Tyskland. Bilden är en arkivbild. Bild: Eva Ahlstrand Berkland

Fall av afrikansk svinpest upptäckt i Tyskland

Tysklands jordbruksminister meddelande under torsdagen att ett fall av afrikansk svinpest upptäckts i landet. Sjukdomen ska ha påträffats i ett dött vildsvin i nordöstra Tyskland. Detta rapporterar dagstidningen Süddeutsche Zeitung.

Det döda vildsvinet hittades i Brandenburg, nära den tysk-polska gränsen.

Afrikansk svinpest beskrivs som mycket smittsam för tamsvin och vildsvin och har oftast dödlig utgång. För människor är dock djursjukdomen ofarlig. Även konsumtionen av förorenat kött är beskrivs som ofarligt.

Tyskland är en av de största exportörerna av griskött i Europa och nu fruktar grisuppfödare exportförbud.

LÄS MER: Vildsvinsjägare tog fel – sköt två ponnyer

Misstänkta fall i tio länder

I mars upptäcktes ett vildsvin som dött av svinpest i Polen, drygt tio kilometer från gränsen till Tyskland och man har sedan dess fruktat att sjukdomen ska spridas i landet.

Enligt jordbruksministern, Julia Klöckner, kommer nu den tyska regeringen att sprida information om sjukdomen i drabbade områden och på nätet.

För att stoppa spridningen av sjukdomen öppnar nu Klöckner för att bland annat begränsa passagerar- och fordonstrafik i drabbade områden och införande av förbud eller begränsning av jakt.

Fall av vildsvin som misstänkts sprida sjukdomen har nyligen bekräftats omkring tio andra europeiska länder, rapporterar Reuters.

LÄS MER: Skolmenyer kan bli recept mot vildsvin

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.