Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Facken förbjuds att strejka

Det blir ingen strejk på SVT för flexpensionen. Arbetsdomstolen nekar Unionen och Sveriges Ingenjörer att strejka i pensionsfrågan.

Arbetsdomstolen går på arbetsgivarorgansiationen Almegas linje - pensionsavtalet är inte uppsagt och därmed råder fredsplikt. Och då får man inte strejka.
Över 10 000 medlemmar ur Unionen, Sveriges Ingenjörer och Seko var strejkvarslade från i måndags, men facken tvingades ställa in strejken i väntan på att Arbetsdomstolen skulle fatta beslut efter Almegas juridiska invändning.

- Arbetsdomstolens besked om att det råder fredsplikt i pensionsfrågor var väntat, och ligger i linje med den tolkning Almega gjort av gällande rätt. Komplicerade frågor som pensionsfrågor bör hanteras i lugn och ro och utan strejkhot, säger Almegas vd Anna-Karin Hatt i ett pressmeddelande. 

– Det var förstås inte alls vad vi hade hoppats på, säger Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius till TT.
– Nu får vi fortsätta att förhandla för att få in flexpensionen i våra avtal, fortsätter hon.

"Domstolens tillfälliga beslut stoppar inte medlemmarnas behov av flexpension, men hindrar oss just nu. En lösning måste förr eller senare till", skriver Unionens förbundsordförande Martin Linder i en kommentar.
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.