Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Stora hotellföretag kräver anställda på "uppgift om organisationstillhörighet". Facket har anmält registreringen till Datainspektionen.

Fack anmäler arbetsgivare som registrerar

Flera stora hotell har börjat registrera anställdas fackliga tillhörighet. Hotell- och restaurangfacket (HRF) kopplar det till ett strejkvarsel och reagerar skarpt. Registreringen är anmäld till Datainspektionen.

HRF har varslat arbetsgivarparten Visita om strejk vid 19 företag i sex städer. Nås ingen lösning bryter konflikten ut den 19 april. HRF strider för att få igenom en låglönesatsning.

I dagarna har minst sex av de varseldrabbade företagen börjat dela ut blanketter till anställda med en fråga vilken facklig organisation de tillhör. Svar väntas "senast inom en vecka".

Enligt Eva-Lotta Ramberg, förbundsjurist på HRF, kan det inte vara lagligt att registrera vem som är med i facket eller inte. Hon anser att syftet är att sätta press på anställda.

- Det här händer när vi har lagt ett varsel om konflikt och enkom på arbetsplatser som har blivit varslade. Och det skapar ju en oerhört stor osäkerhet och otrygghet bland de anställda, säger hon till TT.

Kräver stopp

HRF har vänt sig till LO-TCO Rättsskydd som anmält registreringen till Datainspektionen (DI).

"Arbetsgivarens agerande står på ett flagrant sätt i strid med personuppgiftslagen och också i strid med god sed på arbetsmarknaden", heter det i anmälan där HRF begär att DI i ett tillfälligt beslut och med ett vite på en miljon kronor förbjuder företagen att använda de insamlade uppgifterna.

DI hanterar saken inledningsvis som ett klagomålsärende. Eventuellt beslut om att öppna ett tillsynsärende kommer senare.

Står på sig

De anmälda företagen vill inte kommentera registreringen utan hänvisar till Visita, som tog initiativet och tillhandahöll blanketten.

- Vår uppfattning är att det här är ett korrekt förfarande. Vi avstår från mer kommentarer tills ärendet är färdigbehandlat på DI, säger Stina Bengtsson, pressekreterare på Visita, till TT.

På blanketten står att uppgiften efterfrågas "för att företaget i egenskap av arbetsgivare ska kunna fullgöra sin förhandlingsskyldighet och även kunna verkställa rätt löneutbetalning samt i övrigt handlägga ärenden med anledning av förestående konflikt".

HRF uppmanar anställda att inte lämna in blanketten. De som redan gjort det får rådet att skriftligen upplysa arbetsgivaren att man inte medger att företaget behandlar de insamlade uppgifterna.