Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg förhördes i senaten i april efter skandalen kring Cambridge Analytica, som briserade 16 mars. Arkivbild.

Facebookanvändare i USA fortsatt lojala

Skandalen kring Cambridge Analytica har inte fått Facebooks amerikanska användare att överge plattformen i någon större utsträckning, visar en ny undersökning från Reuters/Ipsos.

Visserligen har nära var fjärde användare i USA, enligt undersökningen, antingen blivit mindre aktiv eller helt slutat sitt konto sedan det i mars blev känt att det brittiska företaget Cambridge Analytica hade samlat in uppgifter om 87 miljoner Facebookanvändare på ett bedrägligt vis.

Men samtidigt uppger 22 procent av de tillfrågade att de har börjat använda Facebook mer sedan skandalen, vilket alltså balanserar tappet. 43 procent av de svarande säger att de inte har förändrat sitt användande alls.

Förutom Facebook fick deltagarna i undersökningen även svara på frågor om sitt användande av andra sociala medier som Instagram, Snapchat och Twitter. Av svaren framgår att de som använder Facebook uppger sig ha bättre koll på hur de kan skydda sina personliga data jämfört med användare av andra sociala nätverk.

Den webbaserade undersökningen genomfördes 26–30 april. Totalt svarade 2 194 personer på frågorna.