Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg.
Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg.

Facebook osäkert kort på börsen

ANNONS
|

–Facebook är större än liknande sociala nätverk någonsin har varit. Men det är svårt att värdera vad användarbasen egentligen är värd, särskilt med tanke på att internetbeteendet är ganska flyktigt, säger Jonas Colliander, som forskar om marknadsföring i sociala medier vid Handelshögskolan i Stockholm.

Åsikterna går isär kring Facebooks värdering inför börsnoteringen på uppemot 96 miljarder dollar, den högsta någonsin vid en börsnotering av ett teknikföretag. Det skulle göra Facebook betydligt högre värderat i förhållande till omsättningen än exempelvis Google.

En miljard

I fjol omsatte Facebook ungefär 3,7 miljarder dollar, varav den största delen kom från annonser. Hoppet står framöver till att Facebook ska börja tjäna mer pengar på det växande antalet medlemmar, som i sommar väntas ha växt till en miljard världen över.

ANNONS

–De kommer ju att försöka öka användarbasen och samla in mer information om sina användare. Huvuddelen av potentialen i Facebook ligger väl i att på ett bra sätt skräddarsy annonser till användarna, säger Jonas Colliander.

Intäkter sjönk

Men under det senaste kvartalet föll faktiskt intäkterna med närmare sju procent jämfört med kvartalet innan, trots att antalet användare steg. Jonas Colliander pekar på att det finns flera tidigare exempel på sociala nätverk som blivit populära men sedan snabbt krympt igen, exempelvis Myspace. Själv skulle han inte köpa aktier i Facebook.

–Nej, jag tycker inte att priset riktigt motiveras av de intäkter man har i nuläget. Sedan blir det spännande att se om den här föränderliga världen har nått mognadsstadiet eller om nya utmanare kommer in.

ANNONS