Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Facebooks användare ska få bättre kontroll över sitt material.

Facebook lovar bot och bättring

Facebooks användare ska få bättre kontroll över sitt material. Det lovar nu bolaget som en av flera åtgärder efter skandalen kring det politiska konsultföretaget Cambridge Analytica.

Den sociala mediejätten aviserar i ett blogginlägg flera olika förändringar. Uppdateringarna går att grovt dela upp under tre olika kategorier, skriver BBC:

En förenklad användarmeny när Facebook används exempelvis i telefonen. I stället för som nu när inställningarna är spridda på olika menyer ska dessa samlas och finnas mera lättillgängliga.

En genväg vad gäller säkerhets-, reklam- och integritetsfrågor. Användare ska bland annat kunna få förstärkt skydd och kontrollera vilken information som Facebook använder när det gäller att distribuera reklam till sina användare.

Sålt till Trump

Verktyg för att hitta, ladda ned och radera Facebookinformation.

"Vi har hört högt och tydligt att när det gäller sekretessinställningar är de alltför svåra att hitta och vi måste göra mer för att hålla människor informerade", skriver bolagsrepresentanter i ett uttalande.

Facebookaktien har störtdykt 18 procent sedan 16 mars när det avslöjades att företaget Cambridge Analytica kommit över information om upp till 50 miljoner användare. Företaget har i sin tur sålt tjänster till Donald Trumps presidentvalskampanj 2016.

Kursen stiger

Händelserna utreds i både USA och i Storbritannien. Men Facebooks grundare och vd, Mark Zuckerberg, har vägrat att svara på frågor av brittiska parlamentariker om skandalen – något som besvarats med bestörta och uppretade kommentarer från ansvariga parlamentariker.

Offentliggörandet av de nya åtgärderna tycks ha fått en marginell effekt på aktiekursen. När handeln på New York-börsen stängde på onsdagen hade Facebook stigit med 0,5 procent.