Stöd till pumpen? Arkivbild.
Stöd till pumpen? Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Få söker stöd för värmepump: "Inte nått ut"

I snart ett halvår har den som sätter in en luftvärmepump i sin villa kunnat ansöka om pengar från staten. Men få har nappat.
"Jag tror inte att informationen har nått ut till alla villaägare", säger samordnaren Svante Axelsson.

ANNONS

Vid halvårsskiftet infördes ett nytt stöd till villaägare för att uppmuntra till energisparande. Det går att som mest få 30 000 kronor i bidrag för installation av bland annat värmepump eller bättre isolering av huset.

Hittills, fram till sista oktober, har strax över 10 000 personer sökt, men bara cirka 900 har beviljats stöd på sammanlagt nästan 29 miljoner kronor. Ganska små belopp helt enkelt.

"Jag tror inte att informationen har nått ut till alla villaägare. Stödet infördes också under sommaren, men det är nu när kylan kommer som de flesta börjar tänka på sina elkostnader. Det lär komma in betydligt fler ansökningar nu", skriver Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige som lyder under Regeringskansliet, i ett mejlsvar till TT.

ANNONS

Han kan få rätt i det, de beviljade stödbeloppen har ökat undan för undan, visar statistiken från Boverket.

TT: Är du nöjd med gensvaret på det här stödet?

"Det här är ju ett gyllene tillfälle för de som vill minska sina elkostnader rejält, samtidigt som man gör en insats för Sveriges klimatomställning genom att frigöra el till industrin. Så gensvaret borde vara betydligt bättre", skriver Axelsson.

Direktverkande eluppvärmning är både dyrt och ineffektivt.

Fakta: Så stort är bidraget

Du kan få bidrag för högst 50 procent av materialkostnaderna för åtgärderna, dock högst 30 000 kronor för värmesystemsåtgärder och högst 30 000 kronor för klimatskärmsåtgärder (isolering). Du kan dock inte få ett bidrag som är lägre än 10 000 kronor. Det innebär att åtgärderna du söker bidrag för måste ha kostat minst 20 000 kronor.

Du kan söka bidraget vid högst två tillfällen, en gång för värmesystemsåtgärder och en gång för klimatskärmsåtgärder.

Ansökan görs hos Boverkets e-tjänst. Länsstyrelserna handlägger och godkänner stödet.

Källa: Boverket

ANNONS