Försäkringskassan se över sin förvaltning av sjukförsäkringen. Arkivbild.
Försäkringskassan se över sin förvaltning av sjukförsäkringen. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

F-kassan ser över styrning av sjukförsäkringen

Försäkringskassan har sett en kraftig ökning av avslag i sjukpenningärenden de senaste åren. Nu ska Försäkringskassan se över sin förvaltning av sjukförsäkringen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

ANNONS
|

Det är enligt Ekot myndighetens högsta ledning som har fattat beslutet om en översikt, som även ska inbegripa den politiska styrningen av myndigheten.

– Jag tror att det är absolut nödvändigt att myndigheten genomgår en självkritisk och granskande process. Man har under de senaste åren framhärdat att kritiken som riktats mot myndigheten inte är befogad, så det är en stor sak att man nu fattat det här beslutet, säger förvaltningsforskaren Niklas Altermark till radion.

Avslagen kan inte förklaras av ändrade regler eller förändringar i folkhälsan, och en grundläggande fråga i kartläggningen blir hur väl Försäkringskassans handläggning är förankrad i gällande rätt.

ANNONS

Ekot har sökt Försäkringskassan ledning som inte har velat kommentera beslutet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS