Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förväntningar på bopriser störtdyker Bild: Robin Aron
Förväntningar på bopriser störtdyker Bild: Robin Aron

Förväntningar på bopriser störtdyker

Inflation, oroligt omvärldsläge och höjda räntor har fått boprisförväntningarna att sjunka.
Enligt bostadssajten Hemnet fortsätter boprisförväntningarna att sjunka även under juni, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Boprisförväntningarna föll redan i maj efter Riksbankens besked om att höja räntan i slutet i april. Enligt bostadssajten Hemnets köparbarometer för juni månad tror 51 procent på sjunkande priser det kommande halvåret, vilket är en ökning från 36 procent i april.

– Vi har en fortsatt tydlig nedgång i prisförväntningarna i juni och nu tror varannan bostadsköpare att bostadspriserna ska sjunka framöver. Det stärker bilden av att vi är inne i en köparens marknad med ett rekordhögt utbud och en ökad försiktighet från köparsidan, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Fler tror på sjunkande bostadspriser

Samtidigt tror 20 procent att priserna kommer att höjas fram till årsskiftet enligt köparbarometern, vilket innebär att skillnaden mellan de som tror stigande respektive sjunkande priser minskar till – 31 procent för juni. Motsvarande siffra var – 10 procent i maj.

– Prisförväntningarna minskar sannolikt för att man nu börjar få svart på vitt att Riksbankens räntehöjning påverkat bostadsmarknaden. Det går trögare och priserna är på sina håll också ned en bit från de absoluta toppnivåerna i våras. Dessutom talar nu många om en dubbelhöjning från Riksbanken nästa möte, vilket sannolikt stärker bilden av att vi är i början på en period av snabbt stigande räntor, säger Erik Holmberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Fallande priser i Göteborg

GP har tidigare rapporterat om fallande villapriser i Göteborg under mars och april. I mars sjönk priset på villor i staden med 0,5 procent, och under april var motsvarande siffra 1,3 procent. I Sverige som helhet sjönk priset på bostadsrätter med 0,4 procent i april.

LÄS OCKSÅ: Obehagliga överraskningen: Anställda går miste om 200 miljoner

LÄS OCKSÅ: Villapriserna faller i Göteborg – för andra månaden i rad

LÄS OCKSÅ: Ekonom: Bopriserna kan rasa 20 procent

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.