Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inflationsförväntningarna har stigit de senaste månaderna. Arkivbild.

Första räntehöjningen sedan 2011 närmar sig

Inflationsförväntningarna stiger något bland marknadens aktörer. Det stärker bilden av att Riksbanken kring årsskiftet kan fullfölja sin plan och göra sin första räntehöjning på nästan åtta år, enligt Robert Bergqvist, SEB:s chefsekonom.

- Det här underbygger att de ska kunna höja räntan. Det spelar roll, men det är ingen avgörande faktor, säger Robert Bergqvist till TT.

Löner i sidled

Desto viktigare för Riksbankens direktion, med Stefan Ingves som ordförande, är den faktiska svenska inflationen (rensat för energipriser), kronans utveckling och vad andra centralbanker gör penningpolitiskt. Dessutom lyssnar direktionen också väldigt mycket på hur andra prognosmakare ser på inflationsutvecklingen framöver, enligt SEB-ekonomen.

När det gäller den svenska inflationen är det särskilt löneutvecklingen Riksbanken är intresserad av. Och den rör sig just nu sidledes, enligt Bergqvist.

- Jag tror Riksbanken skulle vilja se en högre löneinflation i Sverige än vad vi ser just nu. Detta tror jag är en faktor som gör den mer duvaktiga falangen stressad, säger han.

Ett annat motiv för Riksbanken att gå varsamt fram med första räntehöjningen sedan sommaren 2011 är att direktionen för allt i världen vill undvika att man kort efter en höjning av räntan måste göra om helt och sänka räntan igen. Det skulle kunna bli ett hårt slag mot förtroendet för penningpolitiken.

- Jag tror att man är jätterädd för det, för man drar sig till minnes vad man gjorde precis före Lehman Brothers-kollapsen för tio år sedan, säger Bergqvist.

Framtidens skugga

Då höjde Riksbanken reporäntan bara en dryg vecka före den förödande Lehman-kraschen, som skapade en finanskris av historiska mått och den djupaste globala recessionen sedan 1930-talet.

- Det är en stor investering som kan gå förlorad om det skulle visa sig att man agerat vid fel tidpunkt, säger Bergqvist, med hänvisning till Riksbankens stödköp av 40 procent av svenska statspapper och reporäntan på minus sedan snart fyra år.

Framtidens skugga börjar också torna upp sig, med en stor svensk lönerörelse som drar igång om något år, enligt Robert Bergqvist.

Han räknar med att det tar minst fem år för Riksbanken att rulla tillbaka stödköpsprogrammet och normalisera reporäntan till cirka 2,50 procent.

- Men risken är ju stor att vi under den här femårsperioden får en lågkonjunktur också. Då kanske det tar tio år innan vi kommer tillbaka till en mer normal ränta.