Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aida-fartygen, som Aidacara på bilden, besöker ofta Göteborgs hamn. På fredag är det dags igen då Aidasol kommer till Arendal 07.30 från Kiel. Bild: Christopher Kullenberg Rothvall
Aida-fartygen, som Aidacara på bilden, besöker ofta Göteborgs hamn. På fredag är det dags igen då Aidasol kommer till Arendal 07.30 från Kiel. Bild: Christopher Kullenberg Rothvall

Första kryssningsfartyget i år – 700 gäster går iland i Göteborg

Aidasol, så heter fartyget vars 700 gäster kommer att besöka Göteborg på fredag. Det är första gången kryssningsgäster får gå iland i år.
– De måste uppvisa ett negativt covid-test för Gränspolisen innan de kliver i land, säger Martin Meriwall, kryssningsansvarig i Göteborgs hamn.

Förra helgen fick ett kryssningsfartyg, årets allra första, lägga till vid kaj i Göteborg men sedan var det stopp. Från båten fick de njuta av det som gick från ombord, som utsikten över skärgården och Älvsborgs fästning. Men nu kommer alltså fartyget Aidasols 700 kryssningspassagerare att gå iland i Arendal, det meddelar Göteborgs hamn.

Aidasol kommer närmast från Kiel och dess gäster kommer inte att få uppleva Göteborg på egen hand.

– Man kommer erbjuda rena buss-sightseeingturer med 50 procent beläggning, och ett antal vandrings- och cykelturer i området, .säger Martin Meriwall, kryssningsansvarig på Göteborgs Hamn AB, i ett pressmeddelande.

– Gästerna lyder också under samma inreserestriktioner som övriga turister i Sverige, vilket innebär att de i dagsläget måste uppvisa ett negativt covid-test för Gränspolisen innan de kliver i land.

LÄS MER: Här är några av de största kryssningsfartygen som kommer till Göteborg i sommar

Bara halva fartygets kapacitet

700 gäster är bara hälften av Aidasols kapacitet, men fartyget körs halvfullt för att undvika trängsel ombord, enligt pressmeddelandet. På fartygen ska det också finnas rigorösa hälsoprotokoll, omfattande testkapacitet och karantänsmöjligheter.

– Det ligger väldigt mycket planering bakom detta, säger Martin Meriwall.

– Förhoppningsvis kan detta också sända positiva signaler till besöksnäringen att de utländska besökarna börjar hitta tillbaka.

Nästa kryssningsfartyg kommer på söndag och får gå iland på ungefär samma sätt som Aidasols passagerare. Totalt är cirka 60 kryssningsfartyg planerade att anlöpa Göteborgs Hamn under resten av året.

LÄS MER: Jakten på Göteborgs första enhörning – därför blir ingen tech-miljardär på Västkusten

LÄS MER: Klart med nya bostäder – 16-våningshus byggs vid kajen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.