Johan Magnusson.
Johan Magnusson. Bild: Håkan Lindgren

Första AP-fonden sparkar vd efter "en specifik händelse"

Vd Johan Magnusson får gå med omedelbar verkan, det meddelar Första AP-fonden på måndagen. Skälet är att Magnusson ska ha brutit mot det interna regelverket.
– Tillräckligt allvarligt att vi bedömer att han inte kan vara kvar i sin nuvarande roll, säger styrelseordföranden Urban Hansson Brusewitz.

ANNONS
|

Första AP-fonden är en av de fem AP-fonder som har i uppdrag att sköta pensionspengarna i det allmänna pensionssystemet. Nu får fondens vd sparken, ett beslut som en enig styrelse ska ha tagit. De menar att Magnusson har brutit mot fondens interna regelverk vad avser innehav och handel med finansiella instrument, skriver man i ett pressmeddelande.

– Det har framkommit att vår vd har brutit mot våra interna riktlinjer. Jag fick kännedom om detta under sommaren, och vi tog upp det på vårt första styrelsemöte i förra veckan, säger styrelseordförande Urban Hansson Brusewitz till TT.

– I fredags fattade vi beslutet att han behöver entledigas från sin befattning. Det är trist men nödvändigt. Vi har haft fullt förtroende för Johan Magnusson fram till detta.

ANNONS

En specifik händelse

TT rapporterar att det enligt Hansson Brusewitz rör sig om en specifik händelse relaterad till fondens interna riktlinjer.

– Vi har inte någon anledning att tro att det har förekommit något lagbrott i det här sammanhanget, men det är ändå tillräckligt allvarligt att vi bedömer att han inte kan vara kvar i sin nuvarande roll.

Magnusson ersätts av Teresa Isele, fondens nuvarande chefsjurist, som kommer vara tillförordnad under tiden man letar efter en ny vd.

Fick kritik för resor

Magnusson, som har en bakgrund på bland annat SEB, lämnar en välbetald roll. Enligt tidningen Publikt har han en månadslön på 355 583 kronor.

Strax innan jul meddelade Första AP-fonden att det skulle ske en granskning av de tjänsteresor som gjorts under de senaste åren. Detta efter att Dagens industri rapporterat om lyxiga studieresor till Kina och Indien. Dessutom hade en internkonferens för närmare en halv miljon kronor förlagts till en anläggning i franska Langedouc där Johan Magnusson äger ett semesterboende. Magnusson ska inte ha haft några ekonomiska intressen i konferensanläggningen, men styrelsen riktade kritik mot valet av lokalisering. Magnusson sade sig då ha förståelse för kritiken och att han i dagsläget skulle ha valt ett annat upplägg, enligt TT.

ANNONS
ANNONS