Demonstration mot stigande hyresnivåer i Berlin i april i år.
Demonstration mot stigande hyresnivåer i Berlin i april i år. Bild: Michael Sohn/AP/TT

Förslag om hyrestak i Berlin får kritik

En politiker i Berlins delstatsregering vill införa ett hyrestak för att stoppa de stigande hyresnivåerna i den tyska huvudstaden. Kritiker anser att förslaget skulle få förödande konsekvenser för fastighetsbolagen och att bostadsmarknaden skulle ledas in i en socialistisk planekonomi.

ANNONS

Den ökade inflyttningen till Berlin har lett till en bostadsbrist som gjort att hyrorna skjutit i höjden de senaste åren. Nu vill den röd-gröna delstatsregeringens Katrin Lompscher, som är ansvarig för stadsutveckling och boende, införa ett hyrestak för alla fastigheter byggda före 2014, skriver Berliner Morgenpost.

Taket innebär att kallhyran för en lägenhet inte får överstiga åtta euro, omkring 90 kronor, per kvadratmeter. För en normaltrea på 70 kvadratmeter motsvarar det cirka 6 300 kronor i månaden. För äldre fastigheter ska hyran vara ännu lägre och hyrestaket ska gälla oavsett läge och om lägenheten är möblerad.

För många berlinare innebär de föreslagna nivåerna en sänkning av deras nuvarande hyra. En äldre lägenhet i centrala Berlin kan i dag kosta över 15 euro per kvadratmeter.

ANNONS

Men förslaget får hård kritik. En talesperson för ett av Berlins fastighetsbolag säger att ifall förslaget blir verklighet kommer investeringar i fastighetsbeståndet och nybyggen att fullständigt stanna av.

Oppositionspolitikern och förbundsdagsledamoten Jan-Marco Luczak från kristdemokratiska CDU kallar förslaget för "författningsvidrigt" och säger att det skulle föra bostadsmarknaden i riktning mot en socialistisk planekonomi, skriver Der Tagesspiegel.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs en felaktig uppgift om vem som ligger bakom förslaget.

ANNONS