Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

H&M:s vd Karl-Johan Persson. Arkivbild.

Försäljningssiffror lyfte H&M-aktie

H&M rusade på börsen sedan bolaget släppt försäljningssiffror för tredje kvartalet. Men trots de oväntat höga nivåerna räknar aktieanalytikern Fredrik Ivarsson inte med att se någon vidare vinsttillväxt när klädjätten rapporterar i nästa vecka.

- Överlag befinner sig H&M fortfarande i en problematisk situation där shoppingupplevelsen påverkas negativt av överfyllda butiker, säger Fredrik Ivarsson på Kepler Cheuvreux till TT.

Jämfört med i fjol såg H&M under det tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår en försäljningsökning om 9 procent. Den förbättrade omsättningen, som slog marknadens förväntningar med några procentenheter, togs emot av börsen med öppen famn. Vid stängning hade klädaktien stigit hela 16,6 procent.

"Aktien extremt svag"

Kursreaktionen speglar dock inte vad klädjätten väntas redovisa när bolagets samlade kvartalsrapport presenteras den 27 september.

- Dagens försäljningssiffror indikerar att estimaten behöver skrivas upp något, men absolut inte i de nivåer som vi ser på börsen nu. Ruset pekar på att H&M:s aktie varit extremt svag, säger Fredrik Ivarsson.

Sett till kursutvecklingen visar klädjättens kris få tecken på avmattning. Hittills i år har H&M-aktien fallit med över 17 procent på Stockholmsbörsen. Skälen bakom haveriet är flera, däribland bolagets långsamma omställning till e-handel och modekedjans försvagade affärer i de traditionella butikerna.

Ljusglimtar finns

Men det finns ljusglimtar.

- H&M har jobbat hårt med att komma till rätta med obalanserna i sortimentet och successivt arbetat med att minska lagernivåerna. E-handeln har också vuxit starkt.

Vad gäller nästa veckas kvartalsrapport spår dock Fredrik Ivarsson ett sämre rörelseresultat jämfört med för ett år sedan.

- Vi kommer inte att se någon vidare vinsttillväxt i det tredje kvartalet.