Försäljningen fortsätter att sjunka för Volvo Cars. Enligt koncernen beror det på problem i leverantörskedjan.
Försäljningen fortsätter att sjunka för Volvo Cars. Enligt koncernen beror det på problem i leverantörskedjan. Bild: Virginia Mayo

Försäljningsras för Volvo Cars – sjönk 21,5 procent i juli

Volvo Cars bilförsäljning fortsätter att sjunka – rejält. I juli såldes 21,5 procent färre bilar jämfört med i fjol. Totalt såldes 44 664 bilar globalt.

ANNONS

Biljätten fortsätter att rapportera färre sålda bilar jämfört med motsvarande månad 2021. I juni var tappet 26,9 procent. I juli såldes 21,5 procent färre bilar jämfört med juli i fjol. Totalt rapporterar Volvo Cars 44 664 sålda bilar för månaden.

Koncernen anger fortsatta problem i leverantörskedjan med covid-19-relaterade nedstängningar i Kina som orsak till försäljningstappet. Framför allt har leveransen av de elektriska Recharge-bilarna påverkats, något som spås fortsätta under innevarande månad.

Recharge-bilarna stod för 21,5 procent av försäljningarna i juli. Andelen helelektriska bilar uppgick till 3,5 procent. Målet att uppnå en tvåsiffrig andel helelektriska bilar för helåret 2022 består.

ANNONS

Spår ökad produktion kommande månader

Volvo Cars noterade i delårsrapporten en stabilisering i leveranskedjan.

”Förutsatt att denna normalisering fortsätter, förväntar sig företaget att produktionen successivt kommer att öka under de kommande månaderna”, skriver Volvo Cars i ett pressmeddelande.

I Europa krympte försäljningen med 29,1 procent. Recharge-bilarna stod för 39,9 procent av den totala försäljningen i regionen under juli. I USA sjönk försäljningen med 40,7 procent. Där stod Recharge-bilarna för 14 procent av den totala försäljningen. I Kina ökade försäljningen med 6,4 procent.

I årets andra kvartalsrapport redovisade Volvo Cars en vinst på 10,8 miljarder kronor. Systermärket Polestars börsnotering bidrog starkt till resultatet.

Hittills i år rapporterar Volco Cars totalt 335 965 sålda bilar, en minskning med 23,2 procent jämfört med i fjol. Koncernens mål är att nå 1,2 miljoner sålda bilar per år 2025.

LÄS MER:Volvo Cars krossar förväntningarna – trots färre sålda bilar

LÄS MER:Volvo Cars försäljning rasade i juni

LÄS MER:Här är första bilden på nya Polestar

LÄS MER:Volvos dystra försäljningssiffror: 18 000 färre bilar sålda

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS