Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Försäljningen av Karlatornet skjuts på framtiden, på grund av coronakrisen, uppger Serneke. Bild: Edvin Bergström
Försäljningen av Karlatornet skjuts på framtiden, på grund av coronakrisen, uppger Serneke. Bild: Edvin Bergström

Försäljningen av Karlatornet skjuts upp

Genomförandet av försäljningen av Karlatornet skjuts på framtiden. Coronakrisen har fått motparten att tillfälligt hoppa av och skjuta avtalsskrivandet på framtiden. Beskedet fick direkt påverkan på Börsen.
– Det är självklart en besvikelse att vi inte kan hålla den tidplan för slutförandet av transaktionen som vi hade satt upp, säger Ola Serneke.VD och koncernchef för Serneke Group, i en kommentar.

Anledningen till beslutet är det osäkra läget på den globala finansmarknaden orsakat av coronapandemin. Som en konsekvens minimerar Serneke aktiviteten i bygget av Nordens högsta hus.

LÄS MER: Uppförandet av Karlatornet pausades: "Inget dramatiskt"

Efter många och långa diskussioner och förhandlingar nådde Serneke och Oaktree Capital Management för två månader sedan en överenskommelse om försäljning av 80-procent av Karlatornet, i stadsdelen Karlastaden på Lindholmen i Göteborg.

Osäkerhet och oro

Därefter har man inlett en process för att slutföra bankfinansiering och transaktionsdokumentation, ett arbete som enligt planerna skulle vara klart inom kort och slutföras de närmaste dagarna.

Men – coronasmittan kom emellan.

Det är självklart en besvikelse att vi inte kan hålla den tidplan för slutförandet som vi hade satt upp

Som en följd av den osäkerhet och den oro som coronaviruset orsakat på den globala finansmarknaden, har Sernekes tilltänkta partner i projektet dock beslutat att skjuta det slutliga avtalstecknandet på framtiden.

Ola Serneke, besviken koncernchef. Bild: Felix Gerlach
Ola Serneke, besviken koncernchef. Bild: Felix Gerlach

"Råder inte över världen"

Ola Serneke, VD och koncernchef för Serneke Group kommenterar det avbrutna avtalstecknandet:

– Det är självklart en besvikelse att vi nu inte kan hålla den tidplan för slutförandet av transaktionen som vi hade satt upp, säger han och fortsätter:

– Men den situation som uppstått i världen råder vi inte över och vi ser hur den globala oron drabbar bransch efter bransch med allvarliga konsekvenser, säger Ola Serneke, VD och koncernchef för Serneke.

Serneke skriver i ett pressmeddelande att man som en konsekvens av det uppskjutna genomförandet av transaktionen omedelbart kommer att vidta åtgärder för att minimera aktiviteten i projektet.

Projektet drabbas

Konsekvenser för jobben kan inte uteslutas.

– Vi är tvungna att ta ansvar för hela bolaget i den här situationen och tills vi har analyserat konsekvenserna av detta och hur utvecklingen framåt kommer att se ut måste vi vidta kraftfulla åtgärder. Det får konsekvenser direkt för de resurser som är knutna till projektet. En analys av dessa konsekvenser liksom av tidplanen återkommer vi med snarast möjligt, kommenterar Ola Serneke.

Onsdagens besked fick påverkan på Börsen för Serneke.

Vid öppnandet dök aktien men klättrade uppåt under förmiddagen och låg vid 10-tiden på 31 kronor, en halvering sedan årsskiftet.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

LÄS MER: Serneke: Så många köpare vill hoppa av från Karlatornet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.