Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Birgitte Bonnesen på väg in i rättssalen. Arkivbild.
Birgitte Bonnesen på väg in i rättssalen. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Förra Swedbankchefen: Allt vi sade var sant

Birgitte Bonnesen bröt flera års tystnad när hon tog till orda i tingsrätten.
Hon berättade om den chock det var att se SVT:s "Uppdrag granskning" som avslöjade misstänkt penningtvätt i Baltikum.
Den före detta Swedbank-vd:n fortsätter att hävda att inga fel begåtts.

Sedan Birgitte Bonnesen fick sparken från Swedbank våren 2019 har hon gett ytterst få kommentarer. På tisdagen bröt hon tystnaden när hon förhördes av Ekobrottsmyndighetens åklagare Thomas Langrot och Ted Murelius i rättssalen i Stockholms rådhus.

Intresset för vad den före detta bank-vd:n skulle säga var stort. Tingsrätten var fullsatt.

Birgitte Bonnesen står åtalad misstänkt för grovt svindleri och röjande av insiderinformation. Något hon hela tiden har nekat till.

Berättade om uppväxt

Tisdagen inleddes med att Birgitte Bonnesen höll en dragning om vem hon är och om sin roll i Swedbank. Hon berättade om hur uppväxten i en småföretagarfamilj på Jylland präglat henne och varför hon ägnat 30 år av sitt yrkesliv åt Swedbank.

När hon fick frågan att efterträda Michael Wolf accepterade hon att vara tillförordnad vd, säger hon:

– Jag sade att jag kan göra det, men att jag inte var en kandidat som vd, jag var 60 år och trivdes där jag var.

Som avslutningskläm i sitt anförande sade hon:

– Sist men inte minst. Allt vi sade var sant.

Som bekant blev hon trots motviljan både vd och koncernchef. Och problemen började ganska snart att hopa sig efter att penningtvättsskandalen i Danske Bank uppdagades.

Kaotisk dag

När "Uppdrag granskning" i januari 2019 avslöjade misstänkt penningtvätt i Swedbanks estniska verksamhet beskriver hon att innehållet i programmet kom som en chock.

– Det var bilder på mig varvat med fängelsecellen där man antar att Magnitskij dött. Vi hade ingen aning om vad de pratade om, vi kunde inte förstå hur det kunde läggas ut på det sättet, vi hade ingen möjlighet att bemöta det. Hela första dagen var kaotisk, säger hon.

Den ryska advokaten Sergei Magnitskij avslöjade en skattesvindel, där mångmiljardbelopp som var ämnade för den ryska statskassan i stället hamnade i fickorna på högt uppsatta statstjänstemän. Efter avslöjandet hamnade han själv i fängelse, där han senare dog under mystiska omständigheter.

I den penningtvättshärva som rullades upp kring Danske Bank framgick att banken bidragit till att pengar från Magnitskij-härvan tvättats.

Enligt "Uppdrag granskning" finns det även kopplingar till Swedbank.

Birgitte Bonnesens försvar har hela tiden vidhållit att Swedbank inte hade samma problematik i den baltiska verksamheten.

Förändrade narrativet

Enligt Birgitte Bonnesen förändrade granskningen "narrativet" kring banken, enligt henne omöjligt att försvara sig mot.

– Trycket var så starkt att även de som kunde, visste och hade erfarenheter om vårt arbete började tveka, det var otroligt otäckt, säger hon.

Under förhöret fick Birgitte Bonnesen en rad olika detaljerade frågor, om olika möten och protokoll. Bland annat en intern rapport som presenterades redan 2016, som slog fast att det fanns brister i penningtvättsarbetet i Baltikum.

– Jag minns inte riktigt, säger Birgitte Bonnesen som svar på flera av frågorna.

Åtalet rör inte penningtvätt i sig, utan om Birgitte Bonnesen spridit vilseledande uppgifter om Swedbanks åtgärder för att förhindra, upptäcka, förebygga och anmäla misstänkt penningtvätt i bankens estniska verksamhet.

Fakta: Swedbank och penningtvätten

Den 4 oktober inleddes rättegången mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen. Hon står åtalad misstänkt för grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation. Bonnesen står även åtalad för röjande av insiderinformation. Maxstraff är sex års fängelse.

Det var i februari 2019 som SVT:s "Uppdrag granskning" avslöjade att Swedbank kan ha använts för penningtvätt i Baltikum under många år. Minst 40 miljarder kronor slussades bara mellan 50 misstänkta konton.

Efter avslöjandet fick vd Birgitte Bonnesen sparken och efterträddes av Jens Henriksson. Styrelsens ordförande Lars Idermark lämnade sin post och efterträddes i juni 2019 av förre statsministern Göran Persson.

Den 18 mars 2020 ålade Finansinspektionen (FI) banken att betala en sanktionsavgift på 4 miljarder kronor. Penningtvättsrutinerna hade stora brister och banken undanhöll och gav missvisande information till FI enligt myndigheten.

Källor: SVT och Swedbank