Nabila Abdul Fattah är en av projektledarna bakom Förorternas riksdag.
Nabila Abdul Fattah är en av projektledarna bakom Förorternas riksdag.

Förortens unga i centrum

ANNONS
|

Forix - förorternas riksdag, arrangerades för första gången på lördagen och premiärort var Göteborg. Tanken med projektet är att få ungdomar i förorter runt om i Sverige att engagera sig i samhällsfrågor. Workshops, debatter och föreläsningar kring förortspolitik och villkor för unga präglade dagen.

Organisationer som Ungdomens nykterhetsförbund och Röda korset var inbjudna, liksom polisen och möbeljätten Ikea.

- Vi har bjudit in olika organisationer som får presentera sin verksamhet. Politik är inte bara att gå och rösta vart fjärde år, utan man kan engagera sig hela tiden, säger Nabila Abdul Fattah från Hammarkullen, också känd som rapartist, debattör och föreläsare.

ANNONS

Till Studenternas hus på Götabergsgatan hade runt 400 ungdomar från olika delar av landet tagit sig.

- Vi har valt att ha det mitt i stan för att vi vill inte vara utanför, utan en del av Sverige, säger Nabila Abdul Fattah.

Plikt att engagera sig

En av initiativtagarna till Forix är Abdulkader Habib, biträdande rektor på Kista folkhögskola. Han ser det nästan som en plikt att engagera sig i samhället och förvalta demokratin.

- Vi kan inte acceptera att folk som bor i förorten och påverkas mest av valets utgång röstar minst, säger han.

Abdulkader Habib slog ett särskilt slag för valet till Europaparlamentet nästa år och menade att då måste förortens unga visa att de bryr sig och rösta på vilka partier som helst utom ett, Sverigedemokraterna.

De tre huvudmännen bakom Forix har muslimsk anknytning. Men Abdulkader Habib tror inte att andra i förorten känner sig uteslutna, för det är inte tanken.

- Vi vänder oss till alla i förorten, till de unga och deras familjer. Vi började med de muslimska organisationerna, jag har själv min bakgrund där, men det viktigaste steget är att vi tar med oss andra, säger han och tänker sig en bredare plattform redan nästa år.

ANNONS

"Få inspiration"

Cirka hälften av dem som var på Forix kom som besökare, den andra hälften var på något sätt redan engagerade.

Från Landskrona hade en hel busslast med 50 unga kommit. En av dem var Hanna Rantala Lindskoug, som är med i ungdomsprojektet Unga röster. Hon satt ute på terrassen tillsammans med Alma Osorio och Egzon Syla.

- Vi är här för att få inspiration av andra unga, säger Alma Osorio.

Alla riksdagspartier på plats

Egzon Syla håller med att det är bra att se hur andra unga jobbar och hur man kan förbättra.

- Jag ska ställa frågor till politikerna borta vid demokratitorget, säger han.

Vid demokratitorget satt Evin Incir (s) från Göteborg. Hon svarade på frågor om ungdomar. Alla riksdagspartier var på plats och svarade på frågor om bland annat diskriminering, skola, jobb och bostäder.

Forix har funnits som projekt i ett år. Nästa år är det Malmös tur att arrangera, året därpå Stockholms.

Fakta: Forix - Förorternas riksdag

ANNONS