Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ibrahim Baylan, energiminister, (S). Arkivbild.

Förnybart och kärnkraft får stabila villkor

Både producenter av förnybart och kärnkraft får stabilare förutsättningar genom ett nytt mål för förnybar el och att villkoren för kärnavfallsfonden ändras. Det hävdar regeringen och partierna bakom energiöverenskommelsen i ett nytt steg.

Energiminister Ibrahim Baylan (S) kallar den proposition som nu lämnas till riksdagen om en förlängning av elcertifikatsystemet till 2045, och ett nytt mål för förnybar el om 18 terrawattimmar till 2030, för en "utbyggnad som saknar motstycke".

- Det är den största utbyggnad som regering och riksdag någonsin har haft att ta ställning till, säger energiministern.

Regeringspartierna och de tre borgerliga partierna Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna gjorde i juni förra året upp om ramarna för en bred överenskommelse om energi och villkoren för produktion av energi på sikt. Efterhand fylls den på med detaljer. Det som nu presenteras, och den proposition som kommer senare i vår om kärnavfallsfonden, dess placeringsregler och avgifter till fonden, är sådana delar.

Placera friare

Moderaternas energipolitiske talesperson Lars Hjälmered lyfter fram att kärnavfallsfonden framöver ska få placera upp till 40 procent av sina medel i aktier och företagsobligationer. För närvarande är det bara statsobligationer som tillåts. Avgifterna till fonden ska betalas in i 50 år, i stället för som nu 40 år, eftersom den beräknade drifttiden för kärnkraften har ändrats.

- Det förbättrar kärnkraftsägarnas ekonomi väsentligt samtidigt som det ger en sund hantering av avfallet, säger Hjälmered.

Han framhåller att det är av stor betydelse inte minst för beslut om uppgraderingar i Oskarshamn och Ringhals. Även Penilla Gunther, KD:s energiansvariga, anser att förlängningen av antagen drifttid är viktig, liksom möjligheterna för fonden att placera i papper som kan ge mer avkastning.

- Det är tydligt att reaktorerna kan drivas längre än tidigare, då är det rimligt att räkna med det, säger Gunther.

Om fondens placeringar kan ge mer avkastning så innebär det också, framhåller hon, att avgiftsbördan för ägarna till de kvarvarande reaktorerna kan bli något lättare.

Blir stabilare

Centerpartiets energiansvarige, Rickard Nordin, anser att det viktigaste är att producenterna av förnybart får mer stabila förutsättningar. De vet att systemet med elcertifikat blir kvar och att det ska byggas ut i jämn takt efter 2020.

- Nu vet man vad som kommer. Det finns ett stort överskott av elcertifikat, vilket har sänkt priserna. Men en stor del av överskottet ska nu betas av på rätt kort tid, säger han.

Lise Nordin, energipolitisk talesperson för Miljöpartiet, gläds över de steg som nu tas.

- Den nya satsningen kommer ge Sverige ett tillskott på förnybar el motsvarande hushållselen för över 3,5 miljoner villor, säger hon i ett pressmeddelande.