Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"Förköp er inte"

Att få barn är en av livets största förändringar – också för privatekonomin. Men många nyblivna föräldrar har inte koll på alla nya beslut som måste fattas.

- Ta det lite lugnt, lyder Nordeas privatekonom Ingela Gabrielssons råd till nya föräldrar.

Hon tycker att många gör det onödigt svårt för sig genom sina föreställningar om vad det innebär att vara "en riktig familj". Det är så lätt att förköpa sig på trendiga barnkläder och lyxiga barnvagnar för 15 000, trots att det mesta går att köpa begagnat.

Många känner också att de måste skaffa bil och större bostad innan första barnet kommer. Men Ingela Gabrielsson tror att det ofta är bättre att vänta och se vad som verkligen behövs.

- En del unga föräldrar tycker att det är rätt tillfälle att köpa drömkåken med stort renoveringsbehov och drar på sig en massa onödigt jobb, i stället för att njuta av sin bebis, säger hon.

Ett annat stressmoment för nya föräldrar är förväntningar på att man ska spara till barnet. Tre av fyra föräldrar gör det, enligt en ny undersökning från Nordea och det är förstås bra, tycker Ingela Gabrielsson. Men bara om man har ordning på ekonomin i övrigt, inklusive ett eget buffertsparande:

- Det viktigaste är ändå att man har det bra här och nu.

Och att föräldrarna är överens, tillägger Ingela Gabrielsson. Hon rekommenderar alla par att verkligen prata igenom olika ekonomiska vägval och vad de får för konsekvenser.

Men som nybliven förälder är det inte lätt att tänka på allt. Här är en liten checklista att fundera över:

• Hur ska man dela föräldraledigheten?

• Ska någon gå ned till deltid?

• Gift eller sambo?

• Hur ska sparandet se ut?

Sådana beslut kan visa sig få stor betydelse på sikt.

Deltidsarbete leder inte bara till lägre inkomster för stunden utan ofta också till sämre löneutveckling och till en lägre pension. Den som går ned i arbetstid kan därför behöva kompenseras, men hur det bör göras beror delvis på om du är gift eller sambo. Bara gifta makar kan välja att dela den högst betaldes premiepension.

Ett annat alternativ är att skaffa en privat pensionsförsäkring eller någon form av eget sparande. Men för gifta gäller det att se upp – även pensionsförsäkringen och pengarna på det egna sparkontot ska delas vid en eventuell skilsmässa.

- För att undvika det måste man skriva ett äktenskapsförord, om att den här försäkringen eller mitt sparande ska vara enskild egendom, som inte omfattas av bodelningen vid skilsmässa, säger Ann-Christin Ahl Nilsson, bankjurist hos Handelsbanken.

Hon påpekar att äktenskapsförordet måste vara registrerat i Skattemyndighetens äktenskapsregister för att vara giltigt.

Annars tycker Ann-Christin Ahl Nilsson att föräldrar till gemensamma barn är mest skyddade om de gifter sig. Det är exempelvis bara då de ärver varandra fullt ut. Även om man som sambor skrivit testamenten till förmån för varandra gäller de inte längre på samma sätt när det kommer in gemensamma barn i bilden. Då kan samborna inte ärva allt efter varandra eftersom barnen har rätt att kräva ut sin laglott, som motsvarar hälften av deras arv.

Det är också vanligt att den ena parten i ett samboförhållande går ned i arbetstid för att vara med barnen, medan den andra parten jobbar på och lyckas spara en slant. De pengarna får inte sambon någon del av om de skulle separera.

- Jag rekommenderar sambor att ha ett gemensamt sparande och att fundera över vem som köper vad. Annars kan man vid en separation upptäcka att den ena lagt sina pengar på mat, medan den andra står som ensam ägare till bilen, konstaterar Ann-Christin Ahl Nilsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.