Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Balders vd Erik Selin.
Balders vd Erik Selin. Bild: Olof Ohlsson

Förhöjd risk i göteborgska Balders kreditbetyg

Amerikanska kreditvärderingsinstitutet S&P justerar ner fastighetsbolaget Balders utsikter från stabila till negativa och ger kreditbetyget BBB. Aktien faller på onsdagsförmiddagen med 6,7 procent.
– Vi kommer att hantera refinansieringen med god marginal, säger vd:n Erik Selin i en kommentar.

Under tisdagskvällen meddelade kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor att man bekräftar fastighetsbolaget Balders kreditbetyg till BBB, samtidigt som utsikterna justeras från stabila till negativa.

Ju högre kreditrating ett företag får kan innebära lägre ränta.

Balder i sin tur bekräftar att man tänker vidhålla BBB och genomföra de åtgärder som behövs för att stödja bolagets balansräkning och kreditnyckeltal.

– Vi är övertygade om att vi kommer att hantera refinansieringen med god marginal i våra nyckeltal. Som ett led i detta har vi återköpt obligationer efter utgången av tredje kvartalet, säger vd:n Erik Selin i en kommentar.

På Stockholmsbörsen backade Balder med närmare sju procent på onsdagsförmiddagen, efter en kraftig uppgång senaste veckan. Men under hela året har bolagets aktie tappat nära 56 procent.

”Vi har kontroll på vår skuldsättning”

I en intervju i Aktiespararna konstaterar Erik Selin att det inte är så konstigt och menar att fastighetssektorn var övervärderad i slutet av 2021 och i början av 2022.

– Men är dessa i flera fall rättvisa? Jag har svårt att se det, säger Erik Selin till tidningen.

Den sista september hade Balder en belåningsgrad på 47,7 procent och en ränteteckningsgrad på 5,2, enligt Aktiespararna.

– Vi har full översikt och kontroll på vår skuldsättning. Vi har extremt stabilt kassaflöde och via det kan vi successivt beta av vår skuld utan att behöva sälja några fastigheter. Vidare kan vi öka avbetalningstakten genom att vara lite mer avvaktande med start av nya projekt, vilket vi kommunicerade i senaste rapporten, säger Erik Selin.

LÄS OCKSÅ: Eventbolag ska köpa lyxlägenheter i Karlatornet för 129 miljoner kronor

LÄS OCKSÅ: Serneke varslar 100 personer

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi