Elisabeth Sandberg, regionchef hos Svenskt näringsliv, Jonas Ransgård (M) och Helene Odenjung (FP).
Elisabeth Sandberg, regionchef hos Svenskt näringsliv, Jonas Ransgård (M) och Helene Odenjung (FP).

Företagsklimatet allt sämre i Göteborg

ANNONS
|

Under mandatperioden 2011-2014 har Göteborg fallit 70 placeringar. Bland de tio största städerna i Sverige ligger Göteborg näst sist när det gäller det sammanfattande omdömet.

- Ett bra företagsklimat utmärks av att det är lätt att starta, driva och utveckla företag. Det är grunden för att öka skatteintäkterna och därmed stärka välfärden, sa Elisabeth Sandberg, ny regionchef hos Svenskt näringsliv i Göteborg, när hon i går presenterade rankinglistan.

På plats fanns, bland annat, en rad företagare samt kommunalråden Jonas Ransgård, M, och Helene Odenjung, FP.

Beskedet att Göteborg för fjärde året i rad tappar placeringar, den här gången blev det minus 17, bekymrade bland annat Helene Odenjung.

ANNONS

– Det är jätteoroande. Göteborg är ju kärnan i regionen. Det är här det ska växa, sa hon.

– Att trenden är nedåtgående är en väckarklocka. Man blir nedslagen, sa Jonas Ransgård och tillade:

– Den rödgröna majoritetens politik har försämrat företagsklimatet.

– Om alliansen vinner kommande val lovar vi en ny upphandlingsattityd. Vi recenserar inte vilka företag vi vill ha i kommunen. Vi menar att alla företag behövs om vi ska kunna vara en tillväxtkommun.

– Vi tänker också införa en företagsombudsman för att hantera företagares klagomål eller önskemål.

Sexgradig skala

På en sexgradig skala, där 3,0 betyder godtagbart, har Göteborg i det sammanfattande omdömet legat på 3,5 under fem av sex år, fram till år 2011. Därefter har siffran dalat. Nu ligger den på 3,0.

Tittar man på detaljsvar i undersökningen är det flera punkter som inte når upp till godtagbart, bland dem kommunens service till företagen, kommunens tillämpning av lagar och regler och tjänstemännens attityder till företagande.

Det speglas också i Göteborgsföretagarnas önskelista. Där rankas "bättre förståelse hos tjänstemän och politiker för företagande" högst av 52 procent av de svarande.

43 procent vill se snabbare handläggning och 40 procent vill att elever ska utbildas om företagens roll i samhället.

ANNONS

Kommunens upphandling av varor och tjänster fick betyget 2,3.

Bland annat klagar företagare på korta avtalstider vilket gör att lån för investeringar måste betalas på kort tid. Det försvårar expandering och nyetableringar.

Dialog

De företagare som lyssnade på Elisabeth Sandbergs föredragning hos Svenskt näringsliv efterlyste framför allt en bättre dialog mellan företagare och kommunens politiker och tjänstemän.

– Se oss. Hör oss, var budskapet de ville skicka med de båda kommunalråden till stadshuset.

– Vi ser att det finns förbättringsområden. En del av dessa har vi redan identifierat och arbetar med att förbättra. Exempelvis har vi genomfört utbildningar för politiker och tjänstemän för att förbättra kontakterna med företagen och nu i maj inrättar vi ännu en företagslots. Med fler träffar förstärker vi dialogen mellan kommunen och näringslivet, sa kommunalråd Anneli Hulthén, S, till GP i en kommentar senare på kvällen.

– Vi lyssnar och tar till oss resultatet, men vi får samtidigt vara försiktiga med att dra för stora slutsatser från en undersökning med så pass låg svarsfrekvens. Det är till exempel lite förvånande att den rejäla tillväxt Göteborgsregionen haft på jobbsidan, med 90 000 fler jobb sedan år 2000, inte lyser igenom i undersökningen. Sedan ser vi en positiv trend i Insiktsmätningen, som mäter den service kommunen levererar till företag. Det får vi väga in, säger Anneli Hulthén.

ANNONS

Härryda bäst i väst

Bland Västra Götalands övriga kommuner på rankinglistan låg Härryda som vanligt högst och hamnade med sin niondeplats på landets topp tio-lista.

Vårgårda på en 13:e plats, Öckerö på 26:e, Partille på 30:e och Vara på 33:e hade alla klättrat uppåt på listan.

Bland årets dykare fanns Bollebygd som rasat 112 placeringar ner till 201:a plats och Kungsbacka som rasat 73 placeringar till 110:e plats.

Enkäten som skickats ut varje år sedan 2001 besvarades i år av 31 000 företagare i hela landet. I Göteborg besvarades den av 259 företagare.

Fakta: Årets tio i topp

Placering (förändring från 2013)

1. Solna (0)

2. Sollentuna (+3)

3. Upplands Väsby (+10)

4. Trosa (-1)

5. Vellinge (-3)

6. Nacka (-2)

7. Danderyd (+1)

8. Ängelholm (+3)

9. Härryda (0)

10. Laholm (-4)

ANNONS