Enligt Ann-Sofie Hermansson (S) arbetar kommunen redan systematiskt med att ge företagare bättre service. Foto: Per Wahlberg
Enligt Ann-Sofie Hermansson (S) arbetar kommunen redan systematiskt med att ge företagare bättre service. Foto: Per Wahlberg

Företagarmätning: aldrig varit sämre

ANNONS
|

En undersökning om lokala företagares attityd till kommunen talar sitt tydliga språk. Inte nog med att Göteborg hamnar på plats 206 av landets 290 kommuner – fallet sedan förra året är markant. Då låg kommunen på plats 168. Resultatet är det lägsta någonsin i mätningen som görs av företagarnas arbetsgivarorganisation Svenskt näringsliv.

Med hjälp av en enkät som går ut till 31 000 företagare kartläggs deras inställning till den offentliga sektorn där de verkar. Dessutom har 7 000 politiker svarat på hur politik och näringsliv samspelar. Från politikerna får kommunen lite bättre betyg.

– Man kan ställa sig frågan: ska företagare och politiker ha samma uppfattning? Politiker ska ju inte bara vara en service för företagare utan de har ju ett myndighetsansvar. Det behöver inte vara problematiskt att de har olika roller i samhället. Sedan måste man alltid titta på avsändaren i alla undersökningar, vem är det som har gjort det här? säger Martin Henning, docent i ekonomisk geografi vid Göteborgs universitet.

ANNONS

Service, kompetens och attityd från tjänstemän och politiker är områden som göteborgska företagare är minst nöjda med. Företagarnas åsikter står för två tredjedelar av det totala resultatet. Därtill har man vägt in statistik om lokal kommunalskatt och nyföretagsamhet. I de här kategorierna rankas kommunen högre jämfört med andra. Men Henrik Einarsson som är etableringschef på Business Region Göteborg tar allvarligt på resultatet i sin helhet.

– Jag tänker att det är ett storstadsproblem. Vi behöver analysera det här och inse att det är stora frågor. Vi behöver bli bättre på att skapa en förståelse för näringslivet, säger han.

Många av kranskommunerna ligger i topp i Sverige, däribland Härryda som hamnade på en fjärdeplats i mätningen. Även Partille och Öckerö kommuner är företagarnas favoriter och ligger bland de 30 bästa i landet. Moderaternas gruppledare i Göteborg, Jonas Ransgård, nämner Härryda som en ledstjärna.

– I Härryda har man arbetat mycket med de här frågorna, den kommunen är värd en applåd. Sedan kanske vi ska jämföra med andra stora kommuner som Stockholm och Malmö i första hand men även där ligger vi efter. Jag tycker att man får göra skillnad på konjunktur och kommunens arbete. Tydligen kan man som företagare vara missnöjd med hur man blir bemött trots att det är fullt i orderböckerna, säger Jonas Ransgård (M).

ANNONS

Det är just i Svenskt näringslivs undersökning om företagarklimatet som kommunen får dåligt betyg. Sveriges kommuner och landsting mäter i stället hur företagare upplever kommunernas bemötande i olika frågor. Nästan hälften av Sveriges kommuner medverkade 2016 och då bara med resultat från när företagare har haft kontakt med en kommun. Här hamnar Göteborgs företagare precis vid rikssnittet i nöjdhet, vilket kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) påpekar.

– Skillnaden med insiktsmätningarna är att de har fått en service och då svara man på vad som faktiskt händer. Sedan är det ingen rolig ranking från Svenskt näringsliv men vi har inte så dåligt självförtroende. Man får ta alla sådana här undersökningar till sig, sedan ska man ta med sig att tillväxten går som tåget. Vi jobbar systematiskt i staden med att förbättra service för företagarna. I alla de näringslivsdialoger som vi har så har vi redan en dialog, säger Ann-Sofie Hermansson (S).

FAKTA: Kommunernas företagsklimat

Ranking av Sveriges 290 kommuner. Förändring från 2016 inom parantes.

  1. Härryda 4 (Upp 20)
  2. Partille 18 (Ned 3)
  3. Öckerö 23 (Upp 26)
  4. Mölndal 84 (Ned 36)
  5. Ale 88 (Ned 33)
  6. Kungsbacka 128 (Upp 13)
  7. Lerum 141 (Upp 42)
  8. Kungälv 199 (Ned 18)
  9. Alingsås 200 (Ned 2)
  10. Göteborg 206 (Ned 38)
ANNONS