Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Denna handprotes – eller robothand om man så vill – demonstrerade för några år sedan Integrums framgång med att utveckla tankestyrda proteser.

Företag ska charma Macron med tankestyrd protes

AB Volvo, Ericsson, Capio – och så lilla Mölndalsföretaget Integrum. När Frankrikes president och Sveriges statsminister besöker Volvokoncernen senare på fredag står teknik- och vårdföretag på programmet.

Direkt efter avslutat toppmöte kommer Stefan Löfven och Emmanuel Macron att åka till Volvokoncernen. Där de ska de enligt det officiella programmet ”diskutera innovation och den bilaterala relationen mellan länderna”.

I en debattartikel i Dagens Nyheter förklarar de politiska ledarna att de kommer att underteckna ett strategiskt partnerskap för innovation och gröna lösningar inom transporter och städer, finanser, hälsosammare livsstilsval och digitala företag.

Volvo värd

De tas emot av AB Volvos koncernchef Martin Lundstedt som är värd under besöket. Även ett antal andra företag är representerade vid mötet, däribland teknikföretaget Ericsson, vårdföretaget Capio och även Mölndalsföretaget Integrum.

– Vi blev kontaktade av näringslivsdepartementet om att vara med på det här mötet, vilket känns mycket hedrande. Näringsministern kände till vår verksamhet, säger Integrums vd Jonas Bergman.

Företaget med 12 anställda börsnoterades i våras och är ledande inom området skelettförankrade proteser.

– Tanken är att Löfven och Macron kommer att gå fram till oss under två minuter, där vi demonstrerar vår nya tankestyrda protes – det handlar om att elektroder är kopplade mot nerver och muskler. Användaren Ulf Karlsson kommer att visa hur han kan styra sin armprotes.

Bra tajming

– För oss är det en väldigt bra tajming att visa upp det här för Frankrikes president. Vi var med i fransk tv i förra veckan och försöker komma in mer på den franska marknaden. Vi är sedan tidigare godkända för vår protesteknik i USA av de amerikanska myndigheterna.

Tekniken med skelettförankring, där benvävnad växer ihop titan, är för övrigt ett av Göteborgsregionens styrkeområden inom medicinteknik. Det uppfanns ursprungligen av Per-Ingvar Brånemark. Det är sonen, Rickard Brånemark, som har grundat Integrum.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.