Företag polisanmäls för förfalskade säljsamtal

ANNONS
|

En 62-årig stockholmare och en 22-årig skåning står bakom en rad företag som säljer hälsopreparat. Enligt Konsumentverket – och hundratals anmälare – har de ljugit, skarvat och vilselett kunderna.

- Den absoluta merparten av anmälningar inom hälsokost de senaste åren gäller företag där de här personerna är inblandade, säger Henrik Örnstedt som är jurist på verket.

Örnstedt har följt parets verksamhet sedan 2013. Han har granskat bolag med namn som Eshopper, Solbrun beta, Multifam, DR info, Omega-3 kost nordic och Astral healthcare. Han och hans kollegor har skickat brev och förbudsförelägganden, varnat allmänheten och utfärdat stämningar.

- Vi får in ett antal anmälningar och öppnar ett ärende mot dem. Då lägger de ner verksamheten och startar om med ett annat bolagsnamn men i allt väsentligt samma upplägg.

ANNONS

Och upplägget, det är att locka kunder med falska påståenden om tävlingsvinster.

- Kunden blir uppringd och gratuleras till att ha vunnit eller ha gått till final i en tävling. Säljaren lockar med fina priser och specialerbjudanden. Att erbjudandet innebär att kunden tar ett abonnemang talas det tyst om, säger Henrik Örnstedt.

Många kunder hävdar att de aldrig sagt ja till att köpa något. Mycket tyder på att inspelningar av säljsamtal manipuleras.

På måndagen polisanmälde konsumentombudsmannen, KO, sex stycken förfalskningar. En analys från Nationellt forensiskt centrum (tidigare Statens kriminaltekniska laboratorium) visar att ljudfilerna är förvanskade. Någon har klippt ihop samtal som aldrig har förts.

Läs också: KO: Jag blir upprörd och förvånad

De drabbade är kunder som har blivit pådyvlade karotentabletter av bolaget Solbrun beta, där 62-åringen och 22-åringen utgör styrelse. Ljudfilerna har skickats in som bevis i en rättegång.

- Det är två saker som är allvarliga. Dels att man försöker binda konsumenter vid avtal, dels att man använder falska ljudfiler i en pågående rättssak för att påverka utgången av den, säger Gunnar Wikström, processråd hos KO.

Vi har tagit del av en av inspelningarna. Det är nästan bara säljaren som hörs. Kunden säger sammanlagt nio ord: "Javisst" (tre gånger) och "Ja, det stämmer" (två gånger). Dessa ord låter påfallande lika varje gång de uttalas.

ANNONS

- Vi lyssnar på många ljudfiler från säljsamtal. Här var det flera saker som gjorde oss förvånade, säger Wikström.

Hur ska man som konsument hantera säljsamtal från okända företag?

- Är man det minsta osäker ska man lägga på luren. Oseriös telefonförsäljning drabbar många äldre. Det blir sömnlösa nätter och jobbiga situationer med inkassobrev och så vidare.

De båda männen är också stämda i ett annat mål som gäller företaget Omega-3 kost nordic. Det sattes nyligen i likvidation, vilket Konsumentverket uppfattar som ett sätt att slippa böter.

- Kronofogden hittade inget företag på den uppgivna adressen. Däremot hittade man ett bankkonto med 96000 kronor som nu har belagts med kvarstad, säger Gunnar Wikström.

Samtidigt kopplas de två företagarna ihop med en flod av falska sms som länge har gäckat myndigheterna. Det är meddelanden med okänd avsändare som påstår att man kan vinna varor för tusentals kronor hos en känd butikskedja genom att klicka på en länk. Påståendet är osant och länken leder till ett frågeformulär, vars syfte är att skaffa godkännande till reklam.

- Den som svarar kan bli spammad och uppringd av säljare trots Nix-spärr, säger Henrik Örnstedt.

Webbsidan med "frågesporten" är anonymt registrerad men enligt Örnstedt har experter granskat källkoden och hittat kopplingar till Adstar, ett annat av duons bolag. Konsumentverket har skickat en skrivelse om otillåten marknadsföring. Bolaget har ännu inte svarat.

ANNONS

Vi har sökt 62-åringen och 22-åringen via mejl och telefon men inte fått svar. De har förnekat vilseledande marknadsföring i en inlaga till Stockholms tingsrätt.

Advokat Peter Hellman, som är männens ombud i de pågående processerna, har avböjt att uttala sig.

FAKTA: Anmälningar

KO-anmälningar mot bolag med den 62-årige stockholmaren och/eller den 22-årige skåningen i styrelsen:

Solbrun beta 35

Omega-3 kost nordic 89

Eshopper/Greencaller 94

Adstar/Adonmark 18

Multifam 20

Astral healthcare 28

Dessutom finns 284 anmälningar om oönskade reklam-sms som utlovar tävlingsvinst.

ANNONS