Företag i väst mer positiva

ANNONS
|

Det kommer en paus i konjunkturen och det beror främst på den finansiella krisen i USA. Detta dämpar exporten för Svenska företag och drar ner tillväxten.

- Västsverige är mer exportberoende än övriga regioner i Sverige. Men konjunkturen här hålls uppe av att hushållen har stor tilltro till sin egen ekonomi, men det sker dock en avmattning i vissa branscher, säger Kenneth Krantz, Svenskt Näringslivs regionchef i Göteborg.

Organisationens företagarpanel för fjärde kvartalet visar att västsvenska företag har en positivare syn på utvecklingen vad gäller produktivitet och sysselsättning än företag i riket. Men det är också tydligt att förväntningarna är lägre ställda nu än vad de var för kvartal tre.

ANNONS

Ett av fem företag i väst tror att de kommer att öka antalet anställda det kommande halvåret. Det är fler än företag i riket där 14 procent uppger att de kommer att anställa.

Fyra av tio företag i väst uppger att produktionen är högre i dag än för sex månader sedan. Och hälften av företagen tror på en ytterligare ökning det kommande halvåret. I riket tror nästan 38 procent av företagen på ökad produktivitet.

Var tredje företag i väst har investerat det senaste halvåret.

- Men man tror att investeringstakten kommer att avta, säger Kenneth Krantz.

Företagarpanelen görs för att undersöka hur medlemsföretagen i Svenskt Näringsliv ser på konjunkturutvecklingen.

Det är en enkätundersökning på Internet gjort av Demoskop.

I Västra Götaland var svarsfrekvensen 60 procent, eller 349 intervjuer som gjordes mellan 15 till 25 november i år.

ANNONS