Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

PG Gyllenhammar korkade upp champagnen när Joe Biden vann valet i USA.  Bild: Claudio Bresciani / TT
PG Gyllenhammar korkade upp champagnen när Joe Biden vann valet i USA. Bild: Claudio Bresciani / TT

Före detta Volvochefen litar inte på USA

Före detta Volvochefen PG Gyllenhammar gladdes efter att det stod klart att Joe Biden blir USA:s nya president. Han litar däremot fortfarande inte på landet och ser orosmoln framöver, det skriver DN.

PG Gyllenhammar följde det amerikanska valet från sitt hem i Toronto, Kanada. Att han inte bosatte sig i USA när han lämnade Sverige ska delvis ha berott på att Donald Trump var den sittande presidenten. När det stod klart att Joe Biden blev landets nya president var därför glädjen stor.

– Jag tycker att han är övertygande och ger ett bra intryck. Biden har blivit mer och mer stabil de senaste veckorna, säger PG Gyllenhammar till DN.

Han menar att det är bra att Biden vill ena landet, men att han ska lyckas tror PG Gyllenhammar är mindre troligt.

– Donald Trump är på krigsstigen och det besynnerliga är att han lyckats få det republikanska partiet med sig under sina år i Vita huset. Amerika är – tyvärr – en väldigt besynnerlig republik, säger han till DN.

LÄS MER: Trots Biden – nya EU-tullar mot USA

”Jag litar fortfarande inte på förenta staterna”

Att nästa vice president heter Kamala Harris är av stor betydelse tycker PG, men säger att just den svarta befolkningens historia förskräcker.

– Slaveriet i USA höll ju på till 1800-talets slut. Det tog till en bra bit in på 1900-talet innan den svarta befolkningen fick rösträtt, och sedan dess har de ändå varit undertryckta. Det är ingen vacker historia landet har.

Sammantaget landar den före detta Volvochefen i att USA inte heller nu är ett land han vill flytta till.

– Det är en välsignelse att Trump kommer bort, men det han lyckades göra under sin tid vid makten är mycket oroande och visar att landet är en ostadig republik. Jag litar fortfarande inte på Förenta staterna, säger Pehr G Gyllenhammar till DN.

LÄS MER: Så hånas Donald Trump efter förlusten i USA-valet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.