Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Försäljare och kunder på en matmarknad i Caracas. Krisen i Venezuela förvärras ju längre maktkampen mellan Maduro och Guaidó pågår, enligt experter.

Fördjupad ekonomisk kris hotar Venezuela

Venezuela förbereder sig för en fördjupad ekonomisk kris. USA:s sanktioner slår hårt mot oljeexporten samtidigt som presidenten Nicolás Maduro lovar att bekämpa dem. Maduro får nu stöd från Ryssland.

Bortfallet av intäkter från oljeexporten till USA slår ytterligare mot landets möjligheter att importera basvaror som livsmedel och mediciner, och förvärrar krisen som fått över tre miljoner venezuelaner att lämna landet.

USA hoppas att sanktionerna pressar Maduro att kliva av från presidentposten för att ge plats åt parlamentets talman Juan Guaidó. Maduro och Guaidó, som stöds av USA och flera andra stormakter, är inbegripna i en kamp om makten i Venezuela. Båda ser sig som landets rättmätige president.

Dödläge i hamnarna

USA:s sanktioner innebär att Washington i praktiken försöker stjäla Citgo, ett USA-baserat dotterbolag till Venezuelas statliga oljejätte PDVSA, säger Nicolás Maduro. I ett tal lovar han att juridiskt bekämpa åtgärderna mot PDVSA och Citgo.

- Vi kommer att svara på ett övertygande sätt som krävs för att försvara Venezuelas intressen, sade Maduro, utan att gå in på detaljer.

Oljejätten PDVSA svarar på sanktionerna genom att kräva förskottsbetalning av kunder innan dessa får lasta råolja, enligt källor. Men för kunderna kan detta innebära ett brott mot USA:s sanktioner, vilket riskerar ett dödläge i hamnarna.

Nu har även Ryssland och Kina, som båda har utestående lån till Venezuela, gett sin syn på maktkampen. Den ryska utrikesministern Sergei Lavrov säger att de amerikanska sanktionerna är olagliga och att Ryssland står bakom Nicolás Maduro. Från ryskt håll räknar man nu med att Venezuela kommer att få svårt att betala sina skulder till Moskva.

Kina är skarpt kritiskt till sanktionerna som de anser leder till försämrade levnadsförhållanden för venezuelanerna.

- De (USA) bör ta ansvar för de allvarliga konsekvenserna av det här, säger Geng Shuang, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet.

Vill ta kontrollen

Guaidó har i sociala medier meddelat att han tar kontroll över Venezuelas tillgångar utomlands för att förhindra att Maduro och hans medarbetare "tömmer skattkistorna", om och när de kliver ned. Oppositionsledaren säger sig vara på väg att utnämna nya styrelser för PDVSA och Citgo.

Enligt Guaidó har han också ett löfte från USA på 20 miljoner dollar i humanitär hjälp till landet.

USA har också beslutat att ge oppositionen i Venezuela åtkomst till vissa statliga tillgångar som bland annat finns på den amerikanska centralbanken.

Men för att till fullo få kontroll över landet behöver Guaidó militärens stöd, och den har hittills stått på Maduros sida.