Får jag övertid i hängmattan....

ANNONS
|

Självklart bestämmer du ju själv om du ska ha med det till torpet. Det bästa med det moderna arbetslivet är att du faktiskt kan jobba från solstolen, med trådlöst internet, laptop och mobiltelefon till hands.

Men ju mer tekniken har lossat bojan från skrivbordet, har reglerna om arbetstid kommit ur led.

För vad är vila och vad är arbetstid?

Regler och kollektivavtal skrevs innan många av oss kunde jobba vart som helst när som helst. Villkoren har förskjutits och gränserna är inte länge knivskarpa. Vi håller kontakt med jobbet även på semestern. Hälften av oss läser jobbrelaterad e-post och pratar med kolleger och kunder på semestern, visar undersökningar.

ANNONS

Villkoren ändras i en globaliserad värld, där chefen sitter i USA och fabriken ligger i Indien och du själv sitter i Mölndal.

Samuel Engblom är arbetsrättsjurist på TCO. Han säger att så länge det inte finns rättsfall som är avgjorda av Arbetsdomstolen är det svårt att veta var gränserna går.

För detta är så nytt att ingen egentligen vet.

- Rättsläget är inte klar. Inget fall har dragits till sin spets. Att kunna jobba hemifrån när man vill har varit attraktivt. Men vad gäller om du är påtvingad att vara tillgänglig under din ledighet? säger han.

EG-domstolen har slagit fast att jobb är jobb och vila är vila. Det finns inga flytande gränser. Även om du har jour på din arbetsplats och sover så jobbar du. Har du jour hemma och blir väckt av ett jobbsamtal så tickar arbetstiden igång. Och det är där det blir lite knepigt. Du skall enligt EG-direktivet ha elva timmars oavbruten dygnsvila mellan arbetspassen. En lag det diskuteras och förhandlas om på flera arbetsplatser.

I en krönika i Financial Times skriver man att vi kanske håller på att tappa kontrollen över det gränslösa arbetslivet.

En amerikansk jurist menar att om en anställd jobbar tillräckligt länge en dag på sin semester kan chefen bli ombedd att bevisa att den anställde har tagit lunchrast. En annan jurist från USA kallar laptopen för en ny sweatshop och drar paralleller med arbetsvillkoren under 1960-talet, då klädtillverkare med dåliga arbetsförhållanden skickade hem symaskinerna med arbetarna så de skulle fortsätta sy på kvällarna utan lön.

ANNONS

En annan fråga är vad som gäller om det sker en trafikolycka när du kör bil och pratar i jobbmobilen med en affärsbekant.

Och var inte vitsen med semester just att ha semester och komma bort för att sedan återvända till jobbet utvilade?

Tar vi med oss jobbet försvinner poängen.

ANNONS