Få ut mest av föräldraledigheten

ANNONS
|

Föräldraersättningen är knappt 80 procent av lönen, eller högst knappt 1000 kronor om dagen vid heltidsarbete.

–Sätt er ner i god tid och se till att ni är överens om upplägget. Använd gärna våra verktyg för att räkna på ekonomin, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesman på Försäkringskassan.

Därefter är det bra att prata med arbetsgivaren. Många arbetsgivare har nämligen avtal som fyller ut så att ersättningen blir 90 procent av lönen och tar bort ersättningstaket.

–Kolla med din arbetsgivare så du inte missar detta, säger Niklas Löfgren.

Så här fungerar föräldraförsäkringen i korta drag: Sammanlagt har föräldrarna rätt till 480 dagar med föräldrapenning. 60 är reserverade till var och en av föräldrarna. 390 av dagarna är på det som kallas sjukpenningnivå. Hur mycket ersättning man får beror på den beräknade inkomsten. 90 av dagarna är på lägsta-nivå, alltså 180 kronor per dag.

ANNONS

Oavsett hur ni väljer att dela upp föräldraledigheten finns det några aspekter som är bra att tänka på när ni planerar er ledighet:

  1. Under barnets första år kan båda föräldrarna vara hemma samma dag med ersättning. Som mest kan man vara hemma i 30 dagar med de här dubbeldagarna. Men kom ihåg att när ni tar ut en dubbeldag räknas två dagar av, en för varje förälder.
  2. Glöm inte att lägstanivådagarna är just lägstanivådagar. 180 kronor om dagen är väldigt lite. Därför kan det vara bra att blanda upp lägstanivådagar med sjukpennningnivådagar, så blir skillnaden inte så stor.
  3. Tänk på att skydda din sjukpenningrundande inkomst (SGI) efter det att barnet har fyllt ett år. Fram till barnet fyller ett får du behålla den sjukpenninggrundande inkomsten du hade när barnet föddes. Därefter måste du ta ut föräldrapenning minst fem dagar i veckan för att behålla SGI:n. Den som arbetar mindre än tidigare måste ta föräldrapenning för den minskade arbetstiden.

–Annars sänks SGI:n och baseras på föräldrapenninguttaget, säger Niklas Löfgren.

Johanna Ögren har tillsammans med Jenny Rosander Ney skrivit Mamma, pappa, pengar: En ekonomihandbok för föräldrar. Hon tycker att fler föräldrar borde experimentera mer med föräldraledigheten – kanske dela på dagarna även när bebisen är liten.

–Du kan ta ut halva dagar och fjärdedels dagar. Även om det kan bli lite meckigt med matningen går det ofta att fixa, säger hon.

Johanna Ögren förespråkar att dela föräldraledigheten lika.

–Ofta är det den som tjänar minst som stannar hemma längst med barnet. Det leder till att den föräldern halkar efter ännu mer lönemässigt och pensionsmässigt och ofta blir den som vabbar mest när föräldraledigheten är slut. Man hamnar i en ond cirkel där man halkar efter mer och mer privatekonomiskt.

Men hon tycker inte det har varit lätt att leva som hon lär.

–I vårt fall har det varit pappan som varit hemma mest med båda barnen. Med första barnet gjorde vi det av samma skäl som alla andra: att det var bättre för ekonomin. Med andra barnet hade vi ambitionen att dela lika, men det blev ändå han som tog lejonparten.

ANNONS
  1. Skaffa bank-id. Då går det lättare att använda sig av Försäkringskassans verktyg.
  2. Glöm inte att meddela arbetsgivaren i god tid före föräldraledigheten. Säger du till minst två månader i förväg måste arbetsgivaren godkänna ledigheten.
  3. Jämställdhetsbonusen börjar räknas när den förälder som varit föräldraledig kortast tid har tagit ut föräldrapenning i 60 dagar. För varje dag därefter som den föräldern tar ut föräldrapenning får ni 50 kronor var. Maxbeloppet är 13 500 kronor för ett barn och betalas ut automatiskt.
ANNONS