Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Få svar i tunn Swedbankrapport

Vad kan en tre veckor lång utredning egentligen få fram? Inte mycket alls, fick vi erfara på fredagsmorgonen. Dagens granskningsrapport lär inte lugna Swedbanks ägare, skriver GP:s Robin Rasper.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Det handlar förstås om Swedbank och den penningtvättshärva som den svenska storbanken kan knytas till sedan Uppdrag Gransknings avslöjande förra månaden.

Powerpointmässig

Granskningen som utfördes av brittiska FRA ska dock inte likställas med andra utredningar. Det här ser snarare ut att vara en powerpointpresentation, ett arbetsmaterial, som skickas runt inför att en rapport ska publiceras.

Det omkring 20 "sidor" långa dokumentet ger mycket liten vägledning i vad som faktiskt har skett i Swedbanks baltiska verksamhet, än mindre hur mångmiljardbelopp kan ha kommit att tvättas vita. Kanske finns svaren i delarna av rapporten som maskats på grund av sekretess?

Bekräftar uppgifterna

Det enda av signifikans som kom fram i utredningen är att FRA faktiskt kan knyta de 50 utpekade kunderna till Swedbank. Ett jobb som Uppdrag Granskning gjorde redan i februari.

Ingen av dessa kunder har längre någon relation till banken, visar rapporten vidare. Den sista hystades ut så sent som i maj 2017. Mycket mer än så får vi inte, i alla fall inte av den här rapporten. Och huruvida nästa fas i FRA:s granskning kommer att bli offentlig är oklart.

I över en månads tid har Swedbanks inblandning i den baltiska penningtvätten varit i hetluften. Mycket tack vare storbankens egen kommunikationsstrategi. För varje nyhet och snedsteg som uppdagats sedan UG:s avslöjande har Swedbank, med en dåres envishet, valt att lägga ytterligare vikter på det hårt slutna locket. Inte ens nu, i samband med FRA:s "fynd" kan vd Birgitte Bonnesen ge ett mer utförligt svar när hon får frågan av Ekots reporter huruvida UG:s uppgifter stämmer. Hon kan inte uttala sig om enskilda namn, låter det.

Vad säger ägarna?

Snart håller Swedbank bolagsstämma. Dagens lättviktarrapport följdes av styrelsens fortsatta förtroende för Bonnesen, vilket säkert lugnar hennes nerver något. Men frågan är om ägarna är lika glada i att ha den tidigare Baltikumchefen kvar vid rodret.

Att FRA inte fick uppdraget att också granska den interna rapport som Swedbank hade redan i september, vilken visar att penningtvätten rörde sig omkring 80 miljarder kronor, snarare än de 40 miljarder som UG visat på, lär inte hjälpa hennes sak.

Att hon en månad senare, i oktober, lovade att banken inte haft något fuffens för sig gör det hela än mer prekärt. Soppan kring misstänkt insiderinformation är därtill bara grädden på moset.

Storägaren AMF hade hoppats på mer, rapporterar Dagens industri. Det är de inte ensamma om.