Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lågt ränteläge ger få sparalternativt vid sidan om börsen. Arkivbild.

Få sparalternativ till börsen i stark ekonomi

Flera svenska börsbolag gjorde spararna besvikna i juli – men alternativen till börsen är få. Nu väntas ytterligare stärkt ekonomi och i morgon presenterar Konjunkturinstitutet (KI) en konjunkturuppdatering.

- Där kan man nog vänta sig en upprevidering för årets tillväxt. Det tror jag beror mycket på den starka BNP-siffran och starka indextal, säger Knut Hallberg, senior ekonom på Swedbank, till TT.

Den svenska BNP-tillväxten för årets andra kvartal hamnade på 4 procent, vilket var betydligt bättre än väntat. I dag kom också inköpschefsindex för tjänstesektorn i juli som landade på 59,0 – upp från 57,2 i juni. Tidigare i veckan kom motsvarande index för industrisektorn som visserligen visade på en nedgång – 60,4 i juli från junisiffran på 62,3 – men som ändå betraktas som starkt, eftersom 50 är gränsen för tillväxt eller inte. Värden över 55 räknas som väldigt höga.

- Därför indikerar de siffror vi nu ser att hösten kommer att fortsätta starkt, säger Hallberg.

Europa överraskar

Konjunkturen har överraskat positivt i Sverige och framförallt i Europa och Tyskland under våren och sommaren. En förklaring, enligt Hallberg, är att den politiska oron minskat efter Macrons seger i det franska presidentvalet. Men just den tyska ekonomin påverkar Sverige.

- Det gör att exporten skjuter fart vid sidan av bostadsbyggandet, den starka konsumtionen och befolkningsökningen som leder till stora behov i offentlig sektor, säger Hallberg.

Globalt finns det viss oro i USA. Dollarn har under året tappat cirka 10 procent mot euron och kronan.

- Det är inte lika bra tryck som tidigare, exempelvis kom det lite svaga bilförsäljningssiffror från USA nu i veckan, säger Knut Hallberg.

Men trots den starka bild som ges av världskonjunkturen finns besvikelser. När delårsrapporterna presenterades för årets andra kvartal föll exempelvis storbolag som Atlas Copco, Sandvik, Assa Abloy och SKF med mellan 6 och 9 procent på Stockholmsbörsen.

- Det beror mycket på att förväntningarna var så högt ställda efter det första kvartalet. Men det betyder inte att vi står inför en fallande börs eller fortsatt sämre rapporter, säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandiabanken, och förklarar det med de starka ekonomierna i Europa och USA som gynnar svensk export.

Varningsflagg för höga värderingar

För den som vill få sparpengarna att växa finns inte så många alternativ till börsen, enligt Landeborn. De låga räntorna gör att det är svårt att få avkastning på andra investeringar.

- Det som möjligen är en varningsflagg för börsen är att värderingarna är höga i Sverige, till viss del i Europa men framförallt i USA, säger Landeborn.

Sparekonomen påminner också om det generella rådet.

- Man ska vara långsiktig, ha en sund syn på börsen och inte lockas att investera pengar som är buffertsparande eller om man exempelvis sparar till en kontantinsats på en lägenhet, säger Maria Landeborn.