Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Få kvinnliga vd:ar i Göteborg

Bara två procent av Göteborgs medelstora företag leds av en kvinnlig vd. Det är betydligt färre än i Stockholm.

Det är revisions- och konsultföretag Grant Thornton som presenterar undersökningen där 612 företag med 50–500 anställda ingår. Skillnaden är tydlig. I Stockholm består 35 procent av företagsledningarna av kvinnor medan motsvarande siffra för Göteborg är 25 procent.

– Mycket har förändrats de senaste åren men jag märker att utvecklingen går långsammare utanför Stockholm, säger Grant Thorntons vd Peter Bodin.

Han säger att när företaget ordnade en paneldebatt med sitt kvinnliga nätverk i Göteborg lyftes det fram att tillverkningsindustrins dominans i Göteborg som en möjlig förklaring på skillnaden.

– Det är jätteviktigt att tänka på jämställdheten i företaget. Om man ska skapa ett modernt företag som lockar kunder och de bästa medarbetarna så måste man jobba med jämställdheten, säger Peter Bodin.

För att nå målet om ett företag med mångfald måste man frångå de traditionella kraven i rekryteringsprocessen, enligt Peter Bodin.

– Man kan inte bara gå på erfarenhet för då kommer man alltid att hitta en man som har mer av det. Man måste i stället våga gå på potential och anställa yngre personer som kan bli riktigt bra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.