Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Färskpotatisen är här

Den skånska färskpotatisen är här – till priset av 300 kronor kilot. Den närodlade får vi vänta i två månader på.

Den potatis som odlas i våra trakter och på västgötaslätten har inte mycket mer än hunnit sättas i jorden när det från Bjärehalvön rapporteras om den första frilansodlade färskpotatisen.

Joakim Lundkvist i Slättaröd kunde skörda sina första Swift i torsdags, två månader efter det att potatisen sattes. Premiärskörden har levererats till ett par livsmedelsbutiker och några restauranger, däribland Thörnströms kök i Göteborg.

De närmaste månaderna är det den skånska potatisen vi kommer att hitta i butikerna, upplyser Lars Elofson, ordförande i branschorganisationen Svensk potatis.

- Det är Skåne som förser resten av Sverige med potatis fram till och med midsommar. Det är vissa år och enstaka odlare som får fram små mängder tidigare, men det är inga stora volymer.

Skåne har den kapaciteten?

- O, ja.

Blir potatisen från trakterna runt Göteborg extra sen i år?

- Det är väldigt svårt att säga. På västgötaslätten brukar man så spannmål först och sen sätter man vinterpotatis och det har man inte mer än kommit igång med.

När blir priset mer humant?

- Det är inte så högt faktiskt, det är ju lite spektakulärt med primörerna och många gånger har det varit 1 000 kronor och till och med över det, i rent reklamsyfte. I nästa vecka faller priset till nånstans under 100-lappen och i veckan därpå, till Kristi himmelfärdsdagen, räknar vi med lite större volymer och ett väldigt humant pris.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.