Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åtta procent färre tror på stigande bostadspriser jämfört med i höstas, och en fjärdedel av ungdomarna räknar med en förlust vid bostadsförsäljning. Arkivbild.

Färre unga tror på stigande bostadspriser

Färre tror på stigande bostadspriser jämfört med i höstas, enligt Nordeas senaste bostadsbarometer. Bland unga bostadsrättsinnehavare uppger nästan en fjärdedel att de räknar med en förlust vid försäljning.

I höstas trodde totalt sett 32 procent på stigande bostadspriser, en siffra som nu är nere på 24 procent.

- Vi har sett att bostadsmarknaden har svajat och det avspeglar sig också i den allmänna uppfattningen där man har en försiktigare syn på prisutveckling, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson till TT.

Bland bostadsägare på svenska marknaden räknar de flesta med en vinst vid försäljning, men däremot väntar sig en fjärdedel av unga mellan 18–29 en förlust.

- De har ofta köpt mindre bostäder i storstadsområden till väldigt höga summor, som de nu inte kan räkna med att få igen.

Äldre hindrar yngre från att flytta

Resultatet visar också en stor generationsskillnad där 24 procent av de yngre överväger att byta bostad inom det närmaste året, samtidigt som 89 procent av personer mellan 50 och 65 år uppger att de inte planerar att flytta.

- Många äldre har bott länge i sina bostäder och fått en kraftig värdestegring, men även om de skulle få ett bra pris är det väldigt få som vill byta bostad eftersom andra bostäder har stigit i pris, samtidigt som många upplever att beskattningen av vinsten är tuff.

Sammantaget skapar det här inlåsningseffekter som är problematiska, där äldre hindrar yngre från att flytta och därmed utveckla sina liv, menar Ingela Gabrielsson.

Flest vill ha sänkt reavinstskatt

Mer än hälften av respondenterna tror att bostadsräntorna stiger under det kommande året, vilket är tio procent fler än i höstas. Den politiska åtgärd som flest önskar sig enligt undersökningen är sänkt reavinstskatt, följt av att ta bort skärpta amorteringskrav.

- Med de åtgärderna skulle vi underlätta förflyttningar på bostadsmarknaden, säger Ingela Gabrielsson.