Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Färre unga startar företag i väst

Enligt Svenskt Näringslivs senaste undersökning så minskar unga nyetableringar av bolag i Västra Götaland. Det har inte hänt på tio år.

Enligt undersökningen har Västra Götaland ett tydligt trendbrott när det gäller företagsamhet bland yngre.

- Det är ingen bra signal. Företagsamheten är extra viktig i vår region som är mitt i en strukturomvandling och i framtiden står vi även inför en generationsväxling. Då är den yngre generationen extremt viktigt, säger Kenneth Kastman Krantz, regionchef Svenskt Näringsliv i Västsverige.

Mätningen görs en gång om året. Totalt finns nu 135 139 företagsamma personer i länet. Av befolkningen i yrkesverksam ålder är 11,4 procent företagsamma i Västra Götaland, vilket är en liten minskning jämfört med förra året.

Men den största förändringen är att för första gången sedan 2002 är den unga företagsamheten på tillbakagång. Antal unga som startar företag är 219 personer under förra året, det är en negativ tillväxttakt på 1,0 procent.

- Det även viktigt att skolan samverkar lokalt med näringslivet för att öka den förståelsen för företagande bland ungdomar. Ung Företagsamhet bidra till viss del, men framför allt är det viktigt att politiker skapar bättre förutsättningar för att fler företag startar, avslutar Kenneth Kastman Krantz på Svenskt Näringsliv i Göteborg.

I Göteborg minskade antalet unga företagare förra året med 1,5 procent. Kommuner som hade en positiv trend och ökade rejält i Västra Götaland är Grästorp, Dals-Ed, Töreboda och Färgelanda.

Kommuner som backat mest bland unga företagare i länet är Strömstad, Bollebygd och Bengtsfors.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.