Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Antalet svenska bostadsköp i Spanien minskade med 30 procent under fjärde kvartalet i fjol. Arkivbild.

Färre svenskar köper hus i Spanien

Kyla och mörker får många att drömma om varmare breddgrader. Samtidigt minskade svenskars bostadsköp i Spanien under slutet av året, jämfört med året innan.

Totalt registrerades 764 svenska bostadsköp i Spanien under fjärde kvartalet, 30 procent färre än under motsvarande period året innan, enligt färska siffror från den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores. Kvartalssiffran är den lägsta sedan fjärde kvartalet 2015.

Enligt Daniel Nilsson, vd för Fastighetsbyrån Utland är det många faktorer som samverkar. Bland annat den svaga svenska kronan samt att det finns en ovisshet kring den svenska bostadsmarknaden, där sådant som nya amorteringskrav spelar in.

- Sen har vi haft en prisuppgång här i Spanien under flera år. Parat med en svag svensk krona ökar priserna snabbare för svenskar än för andra, säger Daniel Nilsson.

Och när man inte vet vad ens första boende är värt, då kanske man avvaktar med en investering i ett andrahandsboende, tror han.

- Jag tror att vi kommer ha en period nu där man inte vet vart kronan och den svenska bostadsmarknaden tar vägen. Man har pausat Spaniendrömmarna lite, säger Daniel Nilsson.

Samtidigt konstaterar han att det fortfarande är många svenskar som köper bostäder i Spanien.

- Men tillväxttakten har stannat av, säger han.