Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En kvinna tittar på bostadsannonser i ett skyltfönster utanför en mäklarfirma. Arkivbild.

Färre prissänkningar på bostadsrätter

Efter rekordhöga nivåer under januari sjunker nu andelen prissänkta bostadsrätter kraftigt, enligt bostadssajten Hemnet.

Hösten kännetecknades av en kylig bostadsmarknad och säljare pressades till att sänka priserna på sina bostadsrätter. I januari nådde utvecklingen sin kulmen och sju procent av det totala utbudet på Hemnet, motsvarande 1 432 bostadsobjekt, tvingades till en prissänkning. I Stockholms län handlade det om hela nio procent – en historiskt sett mycket hög andel.

Två procent

Men sedan i februari har såväl utbudet som andelen prissänkta bostadsrätter på sajten minskat. Utbudet sjönk med nio procent under mars månad och enbart två procent av bostäderna som låg ute till salu prissänktes, ungefär samma frekvens som för motsvarande månad ett år tidigare.

- Vi har fått flera indikatorer på en stabilisering. Utbudet har minskat betydligt och våra undersökningar visar att bostadsköpare är mindre pessimistiska än tidigare. Det här kan tyda på att köpare och säljare har lättare att mötas prismässigt, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Kan vara tillfälligt

Men samtidigt är framtiden svår att sia om – utbudsminskningen och utvecklingen i andelen prissänkta bostadsobjekt kan också vara ett tillfälligt resultat av det nya amorteringskravet, tror Staffan Tell. Och även om annonserna minskat i antal ligger utbudet fortfarande på relativt höga nivåer. Mätningen i mars uppvisade den högsta månadssiffran på drygt fyra år.

- Många kan ha tidigarelagt sina försäljningar vilket gör att det blir ett mindre utbud här i mars och april. Utbudet är svåravläst och vart bostadsmarknaden är på väg lär bli tydligare de kommande månaderna, säger Staffan Tell.

Priserna på bostadsrätter ökade med 0,4 procent under februari månad, enligt Svensk Mäklarstatistik. Statistiken över utvecklingen i mars kommer den 16 april.