Utbudet av bostadsrätter i Göteborg gick ner i januari, jämfört med samma månad i fjol. Framöver väntas det öka.
Utbudet av bostadsrätter i Göteborg gick ner i januari, jämfört med samma månad i fjol. Framöver väntas det öka. Bild: Robin Aron

Färre lägenheter till salu i Göteborg

Utbudet av bostadsrätter till salu i Göteborg sjönk i januari, jämfört med samma månad i fjol. Snart väntas det dock nå rekordnivåer igen.

ANNONS

I januari låg totalt 1 162 bostadsrätter i Göteborg ute till försäljning på Hemnet. Det är en minskning jämfört med januari 2018 när 1 351 lägenheter var till salu. Det sistnämnda var dock ett rekordhögt januari-utbud, som brukar förklaras med att många ville sälja sina bostäder innan det skärpta amorteringskravet infördes i mars förra året.

LÄS MER: Så gör du bostadskarriär på bister bomarknad

Utbudet av bostadsrätter på Hemnet ligger dock fortfarande på historiskt höga nivåer. Antalet aktiva annonser har, bortsett från förra året, legat runt 800-900 stycken under januari-månaderna de senaste fem åren.

Spår nytt rekordutbud

Samma trend syns i hela Västra Götaland. I regionen låg sammanlagt 2 362 lägenheter ute till försäljning förra månaden – färre än de 2 498 annonserna som fanns under januari i fjol, men betydligt fler än de mellan 1 500 och 1 860 bostadsrätter som brukade vara regeln mellan 2014 och 2017.

ANNONS

LÄS MER: Här är det billigast att köpa bostad i Göteborg

Utbudet på bostadsmarknaden i början av året brukar vara relativt lågt – de flesta bostadsaffärerna görs istället under våren och hösten. På Hemnet räknar talespersonen Staffan Tell med att utbudet tar rejäl fart under de kommande veckorna.

– Tittar man i spåkulan kan man anta att det blir ett nytt rekordhögt utbud någonstans runt vecka 10-11, eftersom utbudet i fjol då sjönk kraftigt när det skärpta amorteringskravet infördes, sade han tidigare i veckan till Nyhetsbyrån Direkt.

ANNONS