Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Färre köper bostäder före visning

Även om det fortfarande är många bostadsjägare som slår till direkt och köper före visning så har antalet minskat något det senaste året. Minskningen är tydligast i Stockholm, medan köparna i Göteborg och Malmö är ivrigast. Att amorteringskravet biter hårdast där priserna är som högst är väntat, enligt SBAB:s chefsekonom Tor Borg.

I Stockholm slutfördes förra året 16 procent av bostadsförsäljningarna före visning, medan siffrorna för Göteborg och Malmö var 21 respektive 14 procent, enligt en undersökning från SBAB. Det handlar alltså om affärer där säljarna fått så bra betalt att de inte tror sig få mycket mer efter en budgivning eller helt enkelt inte orkar med trasslet med flera visningar.

- Jag är lite förvånad att siffrorna fortfarande är så höga och hade nog väntat mig att dämpningen skulle vara mer ihållande. När amorteringskravet infördes i juni så dämpades marknaden ganska ordentligt, men sedan har den återhämtat sig, säger Tor Borg till TT.

- Det är i Stockholm man kan se effekt av amorteringskravet och jag tror det hänger ihop med att snittpriserna är högre och därmed också lånebeloppen, fortsätter han.

Den underliggande förklaringen är givetvis att bostadsmarknaden är överhettad och att utbudet ligger långt från efterfrågan. Även om det nu byggs mängder av bostäder i storstäderna så räcker det inte, påpekar han.

- Nyproduktionen motsvarar en procent av det totala beståndet och den kan aldrig ha någon genomgripande effekt. Däremot kan nyproduktionen påverka läget i ett geografiskt begränsat område.

Enligt en undersökning från Nordea tror 56 procent av svenskarna att bostadspriserna kommer att fortsätta stiga. Det är en något högre andel än i höstas. 19 procent uttrycker en oro för sin egen boendeekonomi, men hela 56 procent anser att andra borde vara oroade.