Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Göteborgska leverantören Bulten gör skruvar, brickor och muttrar till fordonsindustrin. Bild: Bulten

Färre byggda fordon försämrar Bultens resultat

Bultens flera år långa framgångsvåg har mattats av. Minskad fordonsproduktion minskar resultatet före skatt till 48 miljoner kronor för fjärde kvartalet mot fjolårets 55 miljoner kronor.

Den ökade oron på världsmarknaden, ett förestående Brexit och en minskade efterfrågan på fordon börjar nu märkas av i den göteborgska fordonsleverantören Bultens resultat.

Även om försäljningen ökade till 747 miljoner kronor för fjärde kvartalet, mot 740 miljoner kronor för samma period i fjol, så gick resultatet före skatt ner.

– Rörelseresultatet under kvartalet var lägre jämfört med förgående år, främst som en följd av en minskad volymutveckling under senare delen av kvartalet. Volymreduktionen skedde med kort framförhållning. Anpassning i produktion har påbörjats, men har en viss ledtid, skriver avgående vd:n och koncernchefen Tommy Andersson i en rapportkommentar.

Ökad försäljning med resultat står still

För helåret ökade Bulten omsättningen till 3 132 miljoner kronor, mot 2 856 miljoner kronor år 2017. Det är en ökning med nära tio procent.

Resultatet före skatt uppgick till 210 miljoner kronor, vilket är detsamma som för 2017.

Orderingången minskade med 12 procent under senaste kvartalet.

Trots avmattningen under senaste kvartalet har styrelsen beslutat att höja utdelningen till 4 kronor per aktie, mot 3,75 kronor per aktie i fjol.

Det som talar för Bulten framöver är att bolaget tecknat har ett fullservicekontrakt för leverans till ett nytt fordonsprogram värt över 135 miljoner kronor per år i full takt år 2021.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.