Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Färre vill resa efter den varma sommaren. Arkivbild.

Färre bokar resor i höst

Trots att julledigheten blir ovanligt lång i år och höstlovsresorna brukar bokas tidigt, så har resebokningarna ännu inte tagit fart enligt resebolagen.

Eftersom både julafton och nyårsafton infaller på måndagar så räcker det att ta ledigt fem dagar för att få en sammanhängande semester på 16 dagar i år. Det har fått resebolagen ladda för en resrusch till jul – men hittills går det trögt med bokningar både till julen och till höstlovet.

- Jag tror definitivt att många svenskar kommer att utnyttja den fördelaktiga julen, dock tror jag att det är många som ännu inte är medvetna om den, säger Lina Eklund, presskommunikatör på Resia.

Resandet minskar

Hittills har svenskarnas resande minskat under 2018 och det har inte varit samma rusch som förra året. Men när det gäller bokningarna till jul och höst tror resebolagen att det ska ta fart igen.

- Själva piken till höstlovet har blivit lite fördröjd, tror Lina Eklund.

- Det är fler resor kvar än det brukar och bara 7 av 10 charterresor är bokade. Men man kan ändå inte räkna med en uppsjö av alternativ om man vill åka billigt, tillägger hon.

Ett alternativ är fortfarande Turkiet. Dit finns det biljetter med både reguljärflyg och charter till lågt pris. Även Kreta och Cypern har kvar en del billiga charterbiljetter till höstlovet och när det gäller weekendresor så går det fortfarande att hitta resor till London med hyfsat låga priser.

Reserabatter i september

Det finns fördelar med att boka resor i september. Många flygbolag och resebyråer har erbjudanden och rabatter så här års – men de gäller inte alltid för höstlovet och jullovet.

Däremot kan det vara läge att skynda sig tror Lina Eklund.

- Efter september börjar det bli knivigt att handla till höstlovet och till jul, hävdar hon.