Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) hoppas få med sig fler sektorer på arbetsmarknader och ett brett riksdagsstöd när förslaget om etableringsjobb är klart. Arkivbild.

Färdplan för etableringsjobb i februari

I slutet av februari hoppas arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) ha en färdplan på plats för de så kallade etableringsjobben. Förslaget, kritiserat av oppositionen, är tänkt att hjälpa nyanlända och långtidsarbetslösa att få jobb.

Regeringen har nu formellt inlett förhandlingarna om etableringsjobben med parter på arbetsmarknaden. På ett första möte har det fattats beslut om en styrgrupp, med tre arbetsgrupper under sig.

- Vår tidsplan är att vi i februari ska ha kommit så långt att vi kan ha en färdplan, säger Ylva Johansson, som ska leda arbetet i styrgruppen.

Kritik från oppositionen

Än så länge är det bara vissa parter på arbetsmarknaden som deltar i arbetet. Men förhoppningen är enligt Johansson att andra sektorer ska ansluta sig när det skarpa förslaget kommer.

- Det skulle inte förvåna mig om det blir fler som vill ansluta sig när vi har klargjort lite ytterligare hur det här ska gå till, säger hon.

Arbetsmarknadsministern utesluter inte att det kan bli aktuellt med lagändringar för att kunna införa etableringsjobben. Trots kritik från oppositionen tror hon att det kan bli en bred uppslutning bakom förslaget även i riksdagen.

- Låt oss komma lite längre i utformningen, så tror jag det blir lättare att finna stöd för förslaget.

De tre arbetsgrupperna som har tillsatts består av tjänstemän från berörda departement och representanter från parterna.

"Ju förr desto bättre"

En grupp ska ta upp frågor om lön och ersättningar samt hantera frågan om en eventuell prövning av etableringsjobben mot EU:s statsstödsregler. Den andra ska fokusera på hur matchningen i systemet ska gå till, det vill säga vilka på arbetsmarknaden som ska få etableringsjobben. Den tredje arbetsgruppen ska hålla i frågan om att ta fram relevanta utbildningssatsningar som de som får etableringsjobb ska kunna omfattas av.

- Ju förr desto bättre, säger Therese Guovelin, förste vice ordförande i LO, om när ett färdigt förslag kan finnas på plats.

Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen, ser särskilt matchningsfrågan som avgörande för att det nya program man skissar på ska fungera som det är tänkt. Han ser gärna att arbetet med matchning inkluderar privata företag specialiserade på omställning.