Det är mycket att tänka på när man ska hyra ut sin bostad.
Det är mycket att tänka på när man ska hyra ut sin bostad.

Fällorna när du hyr ut din bostad

Ska du hyra ut din bostad i sommar? Då gäller det att hålla koll på de vanligaste fällorna. Annars kan du åka på en skattesmäll eller få strul med din förening.

ANNONS
|

Sommar och semester är tider då många åker i väg och passar på att hyra ut sin bostad. Antalet uthyrda bostäder ökar med åren och förra året redovisade drygt 60000 personer andrahandsuthyrning i sin skattedeklaration. Vad många kanske inte känner till är att det är skattefritt att hyra ut sin bostad upp till 40000 kronor.

- En svårighet är när det blir skattepliktigt eftersom att det finns en tröskel på 40000 kronor. Det är viktigt att hålla koll på den gränsen, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert vid Skatteverket.

ANNONS

- Om man vet att man kommer över gränsen kan det vara bra att spara för eventuell skatt så att man inte gör av med alla pengar, säger Anna Sjöberg.

Skriv avtal på allt

Förutom att hålla koll på skattedeklarationen bör man försäkra sig om att ha all information och alla överenskommelser om uthyrningen på papper.

Enligt Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, är en av de vanligaste fällorna att parterna inte skrivit ned allt tillräckligt på papper.

- Muntliga avtal har inget värde alls, säger hon.

- Skriv avtal på allt med en inventarielista där det står vad som ingår i uthyrningen. En annan sak som är väldigt viktigt är att kolla med föreningen att det verkligen är okej att hyra ut.

ANNONS

Både den som hyr ut och den som hyr ska också ha koll på hemmets försäkringar som ska täcka under uthyrningstiden.

Rimlig deposition

En annan fälla är depositionsavgiften som uthyrare i många fall kräver.

- Jag kan förstå det här med depositionshyra. Men om man vänder på det till den som ska hyra, då tycker jag man ska se över hur stor depositionshyra det ska vara. Det är inte rimligt att lägga en depositionshyra på tre månader. En till två månader är mer vanligt och okej, säger Claudia Wörmann.

TT

Fakta: Att tänka på när du hyr ut

Håll koll på fribeloppet. Den som tjänar mindre än 40000 kronor på tillfällig uthyrning behöver inte skatta på inkomsten. Belopp över 40000 kronor redovisas i deklarationen. Vid uthyrning av en privatbostad finns ett schablonavdrag på 40000 kronor. För småhus är fribeloppet 50000 kronor, då får inte avdrag för egna kostnader för huset eller uthyrningen göras.

Skriv avtal och gör en inventarielista över saker som ingår i uthyrningen.

Kolla i förekommande fall med bostadsrättsföreningen att det är okej att hyra ut.

Se till att det finns hemförsäkring.

Var noga med depositionshyran.

ANNONS