Huawei får överklaga Post- och telestyrelsens beslut, meddelar Förvaltningsrätten.
Huawei får överklaga Post- och telestyrelsens beslut, meddelar Förvaltningsrätten. Bild: Andy Wong

Förvaltningsrätten häver Huawei-beslut

Förbudet mot Huawei i 5G-auktionen hävs tillfälligt av förvaltningsrätten i Stockholm – och auktionen skjuts upp. Rätten hoppas ge ett slutligt beslut i frågan före årsskiftet.

ANNONS
|

Det var den 20 oktober som Post- och telestyrelsen (PTS) beslutade att det kinesiska telekombolaget Huawei förbjuds vara en del av den svenska 5G-utbyggnaden.

Huawei har överklagat beslutet, med hänvisning till att det skadar företagets affärsverksamhet. Förvaltningsrätten har nu bestämt sig för att pröva saken. Eftersom utgången i målet anses oviss häver domstolen de delar som berör Huawei tills vidare, något bolaget också har begärt.

Tillfälligt beslut

– Målet kom in i fredags och Huawei har begärt att vi ska fatta ett inhibitionsbeslut för att det här villkoret inte ska gälla under vår prövning, och ett sånt beslut har vi nu fattat, säger chefsrådman Johan Lundmark vid förvaltningsrätten.

ANNONS

Fyra företag har godkänts för att ta del i auktionen om 5G-frekvenserna, och PTS har ställt som villkor att företagen inte får använda sig av produkter från Huawei vid utbyggnaden av nätet.

– Vi har inte tagit ställning slutligt till om det här villkoret ska gälla eller inte. Det är det som hela målet handlar om. Det här är ett tillfälligt beslut kan man säga, medan vi jobbar på med målet som vanligt, säger Lundmark.

5G-auktion skjuts upp

Nu hoppas förvaltningsrätten kunna ta ställning i sakfrågan – om det är tillåtet för PTS att förbjuda deltagarna i auktionen från att använda Huaweis produkter – så snart som möjligt. Härnäst ska PTS yttra sig, och därefter följer en skriftväxling.

– Ambitionen är väl att ha något avgörande inom ett antal veckor eller före jul. Men det är jättesvårt att veta vart skriftväxlingen tar vägen, för det är ett så omfattande material att det är svårt att lova något, säger Johan Lundmark.

5G-auktionen i fråga skulle ha inletts klockan tio på tisdagsförmiddagen. Men vid åttatiden på måndagskvällen meddelade PTS att auktionen skjuts upp.

"PTS kommer att fortsätta analysera förvaltningsrättens beslut och ser över möjligheterna att inleda auktionen så snart som möjligt", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

ANNONS

Lucas Brischetto/TT

Jonas Grönvik/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS