Nu står taxibilarna stilla. Arkivbild.
Nu står taxibilarna stilla. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Förtvivlat läge för småföretagarna

Tvärstopp. Viruset förlamar småföretagarna, då både besöksnäring, småbutiker och andra tjänster drabbas. Läget är förtvivlat, larmar företagarorganisationerna.

ANNONS

Coronaviruset har på bara några dagar orsakat en helt ny verklighet för landets restauranger, taxiåkare, bed & breakfast och småbutiker. Ingen går ut och äter, ingen sover på hotellen och ingen går och klipper sig, shoppar eller tar massage. Det är fullkomligt tomt på kunder, konstaterar Erik Sjölander, vice ordförande Småföretagarnas riskförbund.

– Det ser jätteilla ut. Det har gått så fort. Och ju mindre företaget är, desto mindre är också motståndskraften, säger han.

Allt som har med resande och besöksnäring att göra står helt stilla. I onsdags, då förbudet mot större folksamlingar infördes, gick luften totalt ur marknaden.

– Jag är delägare i en restaurang i centrala Stockholm. I onsdags hade vi 150 lunchgäster, i torsdags 100 och i fredags 50.

ANNONS

Det går inte runt på mindre än 100 gäster.

Taxibranschen är också hårt drabbad när ingen längre reser, berättar han.

Kostnader men inga intäkter

– Åkarna äger sina egna bilar. De är anslutna till en beställningscentral och betalar för det. De har inga intäkter nu, men de har kostnaderna för det och bilen kvar. De som de är skyldiga pengar kommer att fortsätta att kräva in dem.

Även torg- och marknadshandlarna lider svårt nu, berättar han.

– De har köpt in varor nu när säsongen börjar. Men nu när marknader läggs ned har de plötsligt inga intäkter.

Han ropar efter att staten nu ska slopa arbetsgivaravgifterna och F-skatt från små företag, och att staten ska ta över sjuklönesansvaret under de första 14 dagarna, då massor av människor kommer att ligga sjuka.

"Desperat läge"

Günther Mårder, vd på organisationen Företagarna, beskriver också läget som desperat, särskilt för företag inom besöksnäringen.

– Redan bekräftad försäljning ställs nu in, så att de har en negativ orderingång. Det trodde man inte var möjligt.

När stora kedjor som Scandic, med lysande bokslut, nu varslar hälften av sin personal, då är läget allvarligt, understryker han.

– Vem ska ta smällen för arrangemang som nu ställs in? Det som var lagligt i tisdags är förbjudet sedan i onsdags. Det har aldrig hänt tidigare.

ANNONS

Han håller inte med Erik Sjölander om att staten borde strunta i att kräva in arbetsgivaravgifter och F-skatt. Det är ett för trubbigt vapen, enligt Günther Mårder. Men när det gäller sjuklöneansvaret är de överens.

– Sjuklöneansvaret borde staten ta över direkt. Nu kommer folk att vara sjuka och hemma mer, och det är företagarna som får betala det.

Inte del av satsning

Staten borde också införa tydliga regler om korttidsarbete, och möjliggöra att skatt och arbetsgivaravgifter skjuts upp, tycker han.

Enligt Günther Mårder har många av de mindre företagen en vana att hantera plötsligt vikande lönsamhet, och håller sig med lite högre likviditet än vad andra tycker är rimligt, just för att bli mindre sårbara. Fast det hjälper inte ett dugg i en tvärnit som denna, konstaterar Mårder.

Riksbankens satsning på 500 miljarder kronor till bankerna tror varken Erik Sjölander eller Günther Mårder på för de minsta företagen. Många, som små restauranger och taxiåkare, har inte fått låna i banker tidigare.

– Min tro är att de som inte får låna annars inte kommer att få lån nu heller, säger Günther Mårder.

Johanna Cederblad/TT

Hämtpizza i ställer för på krogen? Arkivbild.
Hämtpizza i ställer för på krogen? Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ingen sover i hotellsängarna längre. Arkivbild.
Ingen sover i hotellsängarna längre. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Då coronaviruset började spridas i Kina i januari uppstod först tveksamhet inför resor långt bort, som till Kina och Thailand. När viruset kom till Europa och formligen exploderade i Italien uppstod rätt snabbt rädsla för att resa, även inom Europa. Turister från andra länder avbokar resor hit, och svenskar bojkar av sina resor till andra länder.

Flygbranschen krisar, resebranschen krisar, den inhemska besöksnäringen krisar.

I tisdags konstaterade Folkhälsomyndigheten att smittan nu sprids inhemskt i landet. I onsdags utfärdades förbud mot sammankomster med 500 deltagare eller mer.

Sedan dess har svenskar börjat hålla sig hemma. Lunchrestauranger, hotell, sportevenemang, kulturevenemang, biografer, klädbutiker, frisörsalonger och andra verksamheter gapar nu helt tomma.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS