Affären förändrar Saab i grunden, enligt vd Håkan Buskhe. Arkivbild.
Affären förändrar Saab i grunden, enligt vd Håkan Buskhe. Arkivbild.

Få jobb till Sverige trots jätteorder

"Industriell historia" och en affär värd 25 miljarder kronor. Så sammanfattas den order till det amerikanska flygvapnet som Saab vunnit ihop med Boeing. Hur stor inverkan det får på svenska arbetstillfällen är dock ännu oklart.

ANNONS
|

Sent på torsdagskvällen kom beskedet: i konkurrens med två andra aktörer, bland andra försvarsjätten Lockheed Martin, vann Saab ihop med Boeing upphandlingen.

I potten ligger nu 351 flygplan av modellen T-X, en affär värd motsvarande 81 miljarder svenska kronor. Analytiker gör bedömningen att ordervärdet för Saab ligger på upp till 25 miljarder kronor.

- Det stora är att Saab kommer att få intäkter i åratal framöver. Planen som ersätts är 50 år gamla, och nu ska planen först byggas och sedan underhållas, säger Björn Enarsson, analytiker på Danske Bank.

ANNONS

- Saab breddar nu produktutbudet till ännu ett område och får ett ben till att stå på. Tidigare har försäljningen varit mycket kopplad till Gripenordrar, men nu utökas detta till T-X, säger Douglas Lindahl, analytiker på Kepler Cheuvreux.

En bekräftelse

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) ser beskedet som en bekräftelse för både Saabs och Sveriges del:

- För det första är det industriell historia att vi fått den här stora beställningen. Det bevisar också att svensk teknologinivå är mycket hög och att Saabs ställning är mycket respekterad, säger han till TT.

Serieproduktionen är dock tänkt att ske i USA, efter önskemål från det amerikanska flygvapnet. Till viss del kan det dock komma att ge jobbtillfällen vid Saabs tillverkning i Sverige.

- Innan vi kommit till serieproduktion kommer vissa delar av tillverkningen ske i Sverige. Detta skulle göra att vi kan behålla arbetstillfällen i Sverige, har Jonas Hjelm, chef för Saabs flygverksamhet, tidigare sagt till TT.

ANNONS

Linköpings kommunalråd Elias Aguirre (S) lyfter det faktum att ett flertal länder tros vara intresserade av T-X då modellen är tänkt att fungera som träningsverktyg för de piloter som ska flyga amerikanska F35, ett stridsflygplan som finns över hela världen.

- När världens största flygvapen köper en produkt öppnar det upp för andra intressenter och det kan naturligtvis ge jättestora möjligheter, säger han.

Flygplan byts ut

Försvarsminister Peter Hultqvist hyser också viss förhoppning:

- Det kan få effekter på svensk industriverksamhet, men hur det kommer att se ut är för tidigt att säga i dag. Vi får återkomma till den frågan. Det är ett företag som har basen i Sverige och det är klart att det kan ha positiva effekter.

Försvarsministern Peter Hultqvist lyfter också det faktum att det svenska skolflygplanet SK60, som varit i aktiv tjänst sedan slutet av 1960-talet, kommer att behöva ersättas. Detta ska ske under mitten av 2020-talet.

ANNONS

- Vi får se vad som kan hända i den processen, och det är sådant som är föremål för budgetarbete de kommande åren, säger han.

På marknaden gav nyheten en rejält positiv reaktion och aktien steg under fredagen 8,2 procent. TT var i kontakt med Saab under förmiddagen, men de vill i nuläget inte ge några ytterligare kommentarer.

- Konkurrenter har nu möjlighet att försöka överpröva beslutet under en så kallad protestperiod. Fram tills att den perioden är över vill vi inte ge några kommentarer, förklarar Ann Wolgers, presschef på Saab.

Rättad: I en tidigare version angavs ett ordervärde för Saab på 25 miljarder dollar över tid. Rätt uppgift är 25 miljarder kronor.

TT

Fakta: Boeing och Saab i samarbete

Flygplanstillverkaren Boeing och försvarsföretaget Saab har vunnit ordern om att leverera 351 skolflygplan av modellen Boeing T-X till det amerikanska flygvapnet i samarbete.

Planen ska användas för att utbilda stridspiloter. Flygplanen ska vara flygfärdiga 2024.

Totalt är ordern värd omkring 9,2 miljarder dollar. Boeing är huvudleverantör, och Saab är en riskdelande partner, enligt Saabs pressmeddelande.

Ännu har inte Saab fått någon beställning från Boeing, men Boeing kommer nu att lägga beställningar hos sina underleverantörer, inklusive Saab.

I ett första läge har Boeing en beställning på 813 miljoner dollar, som omfattar teknik-, tillverknings- och utvecklingsfasen av de första fem planen samt sju simulatorer.

Omkring 17000 arbetstillfällen kommer totalt att skapas, varav de flesta i 34 olika stater i USA. Hur många av dessa jobb som rör Saab är ännu okänt.

Källa: Saab

Rättad version: I en tidigare utgåva angavs en felaktig uppgift om valutan för det uppskattade värdet för Saab. Rätt är 25 miljoner kronor.

ANNONS