Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Telia presenterade företagets bokslut. Arkivbild.

Extrautdelning lyfte Telia-aktien

Telias aktie rusade uppåt på börsen sedan vd Johan Dennelind i samband med en delårsrapport presenterat ett återköpsprogram, som ger ägarna 15 miljarder kronor på tre år. Vid stängning hade kursen gått upp 8,6 procent.

Kassan räcker trots extrautdelningen till förvärv i Norden och Baltikum, enligt vd Johan Dennelind.

- Vi startar året med ett mycket bra kvartal, där vi levererar vad vi har sagt och lite till på många punkter, säger han.

Telias rörelseresultat stiger med sju procent, kassaflödet har stärkts av stora företagsaffärer och den negativa intäktstrenden har börjat stabiliseras, enligt bolagets rapport för årets första kvartal. I rapporten bekräftar Telia även vinstprognos för helåret samtidigt som bolaget höjer sin prognos för kassaflödet.

Resurser till förvärv

Återköpsprogrammet, som måste godkännas av ägarna på framtida stämmor, innebär i praktiken en extra utdelning till ägarna på fem miljarder kronor per år 2018–2020. Det handlar enligt Dennelind om att justera ett kapitalöverskott i Telias balansräkning, som bland annat härrör från försäljningar av aktier i Spotify, turkiska Turkcell och ryska Megafon.

- Men vi har också ett starkt underliggande kassaflöde, som gör att balansräkningen blir alldeles för stark, säger han.

Trots återköpen finns det kvar resurser till de förvärv Dennelind vill göra.

- För det finns möjligheter att göra värdeskapande förvärv i Norden och Baltikum, och de är vi på. De behövs för att vi ska fortsätta att växa, säger han.

TT: Vad är det för typ av bolag ni letar efter?

- Det kommer inte vara några överraskningar, för det ligger i vår strategi. Vi har sagt att vi ska ha bredband, mobilt och tv i våra länder, i sammanflätade tjänster. Kunderna begär det mer och mer nu och vi ser fler och fler som gör det vi gör, vilket är ett tecken på att vi gör rätt, säger han.

Det handlar även om att köpa in företag som stärker Telia inom säkerhet, systemintegration och molntjänster, områden som enligt Dennelind efterfrågas av kunderna.

Från vinst till förlust

Nettoresultatet för kvartalet blev en förlust på 600 miljoner kronor, mot vinsten på sju miljarder kronor under motsvarande kvartal i fjol. Dennelind förklarar detta med stora avskrivningar och förluster från försäljningarna av mobiloperatörerna Azercell i Azerbajdjzan och Geocell i Georgien. Dessutom stärktes resultatet för ett år sedan av att Telia då tog tillbaka reserverade pengar som skulle täcka kostnader kopplade till den misstänkta muthärvan i Uzbekistan.

- Då blir skillnaden många miljarder till slut, när du tittar på nedersta raden, säger Dennelind.

Telias reträtt från Eurasien bör enligt Dennelind vara ett avslutat kapitel under året. Det som återstår är att göra sig av med tillgångar i Kazakstan och Moldavien, som Telia äger via holdingbolaget Fintur, samt att sälja Ucell i Uzbekistan.

- Jag känner mig ganska trygg med att det kommer att lyckas under året, säger Dennelind.