Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

– Märkligt, säger finansminister Magdalena Andersson (S) om Finanspolitiska rådets kritik mot den rödgröna regeringens antaganden om arbetslöshet och BNP-tillväxt i budgeten. Arkivbild

Expertråd: Regeringen eldar på för mycket

Finanspolitiska rådets sista utvärdering av den rödgröna finanspolitiken inför valet är fylld av kritik. Regeringen är för optimistisk, eldar på för mycket i högkonjunkturen och borde skrota arbetslöshetsmålet, är några nedslag.

- Så har det alltid låtit från Finanspolitiska rådet, oavsett läge, säger finansminister Magdalena Andersson (S) om kritiken.

Hon väljer i stället att ta fasta på att rådet, vid sidan av kritiken, slår fast att det sparande regeringen räknar med 2018–2019 ligger i linje med överskottsmålet för statsfinanserna.

Dåligt anpassad

Med hänvisning till Konjunkturinstitutets beräkningar pekar dock rådet på att regeringen klarar överskottsmålet tack vare vad som kan vara alltför optimistiska antaganden när det gäller arbetslöshet på sikt och potentiell tillväxt.

- Märkligt, säger finansministern.

- Jämför man med EU-kommissionen eller IMF ligger vi tvärtom lite pessimistiskt och vi ligger väldigt nära Riksbanken. Så vi ligger ungefär i mittfältet när det gäller bedömare, tillägger hon.

Den allvarligaste kritiken är dock att finanspolitiken är dåligt anpassad till konjunkturen.

- Regeringen spenderar för mycket, alltså sparar för lite, i högkonjunkturen. Politiken snarast förstärker högkonjunkturen och det är inte vad som behövs nu, säger rådets ordförande, professor Harry Flam.

I farans riktning ligger arbetskraftsbrist, löneinflation och en statskassa som gapar tom när pengarna behövs i en lågkonjunktur.

Sämre skyddsvallar

Det är anmärkningsvärt att politiken inte har justerats på denna punkt efter flera års kritik, enligt Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

- Vi har sämre skyddsvallar än vad vi borde ha, säger hon.

Hon tillägger att det jobbskatteavdrag på 22 miljarder kronor som Moderaterna går till val på är finansierad.

- Vi säger ju också nej till många av de utgiftsökningar som regeringen har gjort.

Harry Flam efterlyser även en skattereform. Mest akut ser han behovet av sänkta ränteavdrag och sänkt reavinstskatt.

Skattereform efter valet

Både Elisabeth Svantesson och Magdalena Andersson säger sig vara redo för en skattereform. Men det blir i så fall efter valet.

- Framförallt ser jag förutsättningar för en bostadspolitisk reform, där de skatter som är kopplade till bostadsmarknaden ska finnas med. Det behöver Sverige, säger Svantesson.

- Jag har inte bedömt att det har funnits några förutsättningar under den här mandatperioden, men jag hoppas att det ska finnas under nästa, säger Andersson.

Finansministern sågar dock Flams förslag om sänkt ränteavdrag kopplat till sänkt reavinstskatt. Det får oönskade fördelningseffekter, varnar hon.

- Det skulle innebära att man tar från småbarnsfamiljer för att förbättra förutsättningarna för etablerade par i 50–60-årsåldern. Det är inte uppenbart en väl avvägd bostadspolitik.