Expertens råd: Så klarar du tre veckors beredskap – i lägenhet

För tre år sedan uppmanade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) svenskarna att se över sin beredskap – i händelse av allvarliga olyckor, extremväder, it-attacker eller militära konflikter. Här är experten och ex-militären Patrick Sellmans bästa råd för att klara en kris på allt från tre minuter till tre veckor – i din lägenhet.

ANNONS
|

Broschyren Om krisen eller kriget kommer, landade i 4,8 miljoner brevlådor. Tre år senare har endast 20 procent av svenskarna har den typen av beredskap. En siffra som kan komma att stiga – en undersökning som MSB presenterade tidigare i år visar att allt fler unga är intresserade av att höja sin beredskap. Ett intresse som med stor sannolikhet är kopplat till att vi under pandemin nåtts både av tomma butikshyllor och nyheter om sårbara leverans- och produktionskedjor

Några som märker av det ökade intresset är skaparna av podden I väntan på katastrofen, som sändes första gången i februari och nu har över 150 000 nedladdningar. Bakom podden hittar vi tv-profilen Kalle Zackari Wahlström och småbrukaren, biodlaren och ex-militären Patrick Sellman. Han är inte förvånad över att så få fixat sin beredskap – hittills.

ANNONS

– Det finns något som heter ansvarsprincipen, som innebär att den som är ansvarig i normalfallet även är det i en kris. Och vem har ansvar för att din familj har vatten, mat och kläder? Det är du som vuxen. Men min uppfattning är att många tror att någon annan i samhället ska lösa det, säger han.

LÄS MER:Elavbrotten en allt dyrare affär för hushållen

LÄS MER:Onödiga överpriset i Texas: 135 miljarder

Patrick Sellman om tre-regeln - så klarar du tre veckor av kris

Patrick Sellman har på olika sätt arbetat med sin egen beredskap i över 30 år. Då handlar det om allt från odling och djurhållning, till elförsörjning, lagring av vatten, mat och foder hemma på småbruket i Värmländska Gräsmark. En beredskap som boende i städer ofta inte har möjlighet till, men det finns mycket även den som bor i lägenhet kan göra för att klara de olika 3-stegen: 3 minuter, 3 timmar, 3 dagar och 3 veckor.

– Det är vad man kallar tre regeln: på tre minuter kvävs du, på tre timmar fryser du ihjäl, på tre dagar får du allvarliga skador av vattenbrist, säger Patrick Sellman.

Här delar han med sig av sina bästa grundläggande tips för att klara sig under en oväntad händelse, även om du bor i lägenhet.

Fakta: Minnesregeln Hemskt vis

Hälsa (inkluderar även sjukvård och underhållning)

Energi

Mat

Skydd

Kommunikation

Transport

Vatten

Information

Säkerhet (inkluderar även brandförsvar)

Så klarar du 3-regeln även i lägenhet:

Tre minuter

– Det kanske känns lite extremt, men den första punkten handlar om skyddsmasker. Det är egentligen i högsta grad aktuellt om man bor i tätort. Där är det större risk att det händer något med kemikalier, bränder eller andra allvarliga situationer, säger Patrick Sellman.

ANNONS

Tre timmar

En regel som kanske är mer relevant för de flesta, och handlar om skydd mot kyla.

– Det handlar även om vardagliga saker som att ha ordentliga kläder och skor, det är inte en självklarhet att alla i familjen har så att man kan var ute under en längre tid även om det är vinter, säger Patrick Sellman.

Kan man stanna i lägenheten finns det flera saker att tänka på om värmesystemet slås ut under vintern. Steg ett är att täcka för fönster med filtar eller täcken för att hålla kylan ute, och använda sig bara av ett mindre rum, då människor alstrar värme i sig. Blir det riktigt kallt kan man även bygga små kojor inne i rummet.

– Börjar man med värmeljus och kaminer så behöver man se upp med kolmonoxiden, och kanske i sin beredskapsväska ha ett enkelt kolmonoxidlarm av samma typ man kan ha i husbilar.

Tre dagar

Nästa bit är vatten, något vi ofta tar för givet ska komma ut kranen.

– I städerna krävs det en väldig infrastruktur för att producera det här dricksvattnet, det är ingen självklarhet. Och smutsigt vatten i en utsatt situation är allvarligt, säger Patrick Sellman, som menar att konsekvenserna av att vara utan vatten är så pass allvarliga att ska du lägga beredskap på något: låt det bli vatten.

ANNONS

– Det kostar nästan inget och har du ett förråd kan du enkelt stapla ett antal 20-litersdunkar.

En tumregel är minst 3 liter per person och dygn. Hamnar du i en situation där du är utan vatten går det att koka vatten, och då gäller kraftig kokning med rejäla bubblor för att vara säker på att alla farliga bakterier dör. Ett spritkök eller gasolkök är inte bara bra för att kunna värma mat, utan även viktigt för att koka vatten.

LÄS MER:Så skyddar sig preppers mot coronaviruset

LÄS MER:Skillnadens Trädgård förändrade Sara Bäckmos liv

Tre veckor

För att klara en vecka räcker det egentligen att ha lite mer av den mat man redan äter. Handla två extra par havregryn och byt ut det äldsta först, så har du även underlättat din vanliga vardag. Konserver är bra både för att de håller länge och innehåller vätska – köp tre av allt så att det alltid finns hemma.

– Tonfisk, makrill, pilsnerkorv – sådant du gillar. Sedan håller både grönsaker och mejerivaror ofta i över en vecka i kylskåp eller ute om det är kallt, vilket är stor chans i vårat land. Smör är en sak som både är energirikt och lätt att lagra, frys ett antal paket längst ner i en låga i frysen så tar de nästan ingen plats alls. Även mjölk går bra att frysa, säger Patrick Sellman.

ANNONS

Se även till att ha detta i förrådet:

– Uppladdningsbara batterier och en powerbank. Vill man ta det ytterligare ett steg finns det små solceller på 10, 15 eller 20 watt som går att vika ihop och lägga i en ryggsäck om det skulle behövas, och som inte är allt för dyra. Att kunna hålla igång telefonen är viktigt, även om mobilnätet ligger nere så fungerar gps:en och du kan även ladda ner kartor i förväg. Mobilen är även ficklampa, kamera, anteckningsblock – och underhållning till barn.

– Uppladdningsbar eller batteridriven belysning, som ficklampa eller pannlampa
- Byggsopsäckar som försluts med buntband. Kan fungera som toalett om vattensystemet ligger nere och det inte går att spola.

– En radio som drivs på batterier

– Första hjälpen- väska

– Även brandskydd ingår i beredskap, som brandvarnare och pulversläckare vid dörren.

Hela MSB:s lista över vad varje hushåll bör ha finns på msb.se

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS